Tlapy a tlapky na výstavě Doteky Afriky v Safari Parku Dvůr Králové aneb Obrazy zvířecích chodidel

10. srpen 2024 07:49

Podívali jste se někdy detailně na tlapky svého psa nebo kočky? Pravděpodobně nepodívali, přitom stavba, tvar nebo barva kůže na jejich chodidlech vytváří zajímavé obrazce. U zvířat v zoologických zahradách podobné pozorování není možné a tak vás teď redaktorka Dana Voňková zve na výstavu „Doteky Afriky.“ 

Fotograf Martin Veselý do své výstavy zařadil snímky tlapek několika zajímavých zvířat. Vernisáž se konala pod širým nebem u vily La Rosa dvorského safari parku a návštěvníky uvítal kromě nefalšovaného afrického bubeníka mluvčí královédvorské ZOO Michal Šťastný.

Čtěte také

Jak vypadá šimpanz učenlivý, gekon širokoprstý, slon africký nebo krokodýl štítnatý většina lidí tuší. Jak ale vypadají chodidla těchto afrických zvířat? To se dozví návštěvníci Safari Parku Dvůr Králové na výstavě „Doteky Afriky".

Autorem snímků je šestačtyřicetiletý rodák z Hradce Králové Martin Veselý. Do safari parku chodí zvířata fotografovat už 12 let. Obrázky zvířecích tlap si ve dvorském safari parku můžete prohlédnout do 1. listopadu.

Pozvánka na výstavu a vernisáž

Kolekce „Doteky Afriky" vznikala při ambulantních zákrocích nebo například při cvičení zvířat a to v co nejkratším čase, aby nepocítila velké omezení a nebyla vystavena stresu. Se zvířaty zažil Martin Veselý několik zajímavých vteřin a minut, v přípravných časech na fotografování i hodin.

Čtěte také

Rád vzpomíná na chameleona pardálího, jehož rychlý pohyb byl až překvapující, takže zachytit jeho malou tlapku, bylo o to komplikovanější. Skamarádit se s dvorskou slonicí Sally pomohly pamlsky, při setkání s krokodýlem štítnatým se zase vyplatila výpomoc několika ošetřovatelů.

Focení zvířat se Martin Veselý věnuje 12 let a má k nim i velmi blízký vztah. A jak vypadají tlapy a tlapky, které umožňují zvířatům pohyb, viděl na vlastní oči zblízka málokdo. V tom je kolekce „Doteky Afriky"unikátní a autor za ni dostal cenu v soutěži Czech Natural Photo 2022.

Autor výstavy využívá k fotografování kromě veterinárního prostředí také samotné expozice zvířat a improvizovaný ateliér. Ten se skládá z divadelního sametu, který pohlcuje světlo, a ateliérových světel. Obvykle vyfotografuje jednu nebo dvě tlapky za měsíc.

Výstava „Doteky Afriky" potrvá v Safari Parku Dvůr Králové do 1. listopadu, tak si ji nenechte ujít.

autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související