Doteky Afriky fotografa Martina Veselého a jeho dcery Anežky: Hledáme prostě krásu v detailech

11. květen 2023

Zkuste přemluvit třeba krokodýla, aby k vám přišel, přátelsky podal „PAC“ a trpělivě pózoval, než si vše připravíte k detailnímu záběru jeho chodila! Není to jen tak, ale když se to podaří, vzniknou fotky, které nemají obdobu, „Doteky Afriky“ hradeckého fotografa Martina Veselého, kterého Vám v rozhlasové Návštěvě představila Romana Joudalová.

Hradecký rodák Martin Veselý pracuje jako fotoreportér pro MF DNES a Lidové noviny. Fotí portréty významných osobností, reportáže z kultury, politiky, sportu a aktuálních událostí především ve východních Čechách. Skrze hledáček fotoaparátu se ale také rád dívá na svět kolem sebe a nachází krásu tam, kde by ji hledal jen málokdo.

A tak vznikají originální umělecké fotografie

Děda mi říkal: „Hledej krásu v ošklivosti,“ vzpomíná Martin Veselý.

Velkou inspirací mi byl děda, který sám také fotografoval. Vždy mi říkal: hledej krásu v ošklivosti. A krásu v detailech.
Martin Veselý, fotograf

Velmi úspěšnou výstavu fotografií s názvem Plechová abstrakce, kterou nedávno mohli vidět návštěvníci Galerie UFFO v Trutnově a Muzea východních Čech v Hradci Králové, připravil Martin Veselý po dvou letech hledání a fotografování starých plechů. Jeho snímky odhalují krásu všedních objektů, částí starého plechového harampádí, které většina z nás míjí bez povšimnutí.

Vzniklé fotoobrazy uchvacují kombinacemi barev a v divákově fantazii se skládají do vyobrazení geometrických tvarů, krajin, stromů, vesmíru, zvířat nebo lidí. Inspirací k této tvůrčí práci byl Martinu Veselému jeho dědeček, fotograf Ctibor Veselý, který ho naučil hledat krásu v ošklivosti.

Doteky Afriky Martina a Anežky Veselých v Muzeu východních Čech

Zvířata v Safari Parku ve Dvoře Králové nad Labem fotí Martin Veselý už více než deset let. Poslední dva roky pracuje na projektu Doteky Afriky. Výstava jeho fotografií tlapek afrických zvířat a fotografií srstí afrických zvířat od jeho šestileté dcery Anežky je právě k vidění v Muzeu východních Čech v Hradci Králové. Anežčiny fotografie "Srsti z Afriky" jsou nominované v prestižní soutěži Czech Nature Photo 2023 kategorie Junior.

Martin Veselý za své pozoruhodné snímky získal několik ocenění, zatím posledním úspěchem je druhé místo v kategorii Série v soutěži Czech Natural Photo 2022, kde porotu zaujala právě tato kolekce originálních snímků chodidel zvířat ze Safari Parku Dvůr nad Labem.

Martin Veselý ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Martin Veselý je necelých deset let fotoreportérem. Každodenně přináší do českých médií portréty významných osobností, reportáže z kultury, politiky, sportu a aktuálních událostí ve východních Čechách. Plechová abstrakce je pro něj útěkem z reality až k vesmírným rezatým obrazcům na plechu vytvořených přírodou.

Součástí výstavy Doteky Afriky jsou i exponáty z přírodovědeckého oddělení MVČ a ze ZOO Dvůr Králové nad Labem. Aby bylo možné výstavu vnímat více smysly, je obohacena o "hands on" předměty. Zapojeny jsou i audiovizuální prvky ve formě dětem přizpůsobené projekce mapy Afriky a dotyková obrazovka s databází zvuků zvířat.

Výstavu Doteky Afriky můžete v Muzeu východních Čech navštívit do 3. září 2023.

Pořad připravila Romana Joudalová.

autoři: Romana Joudalová , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.