Žirafí nadílka! Dvorskému safari parku se po 7 letech podařilo obnovit chov žiraf Rothschildových

29. září 2023 21:36

Návštěvníci Safari Parku Dvůr Králové mají možnost vidět za pěkného počasí v pěší části zoo nejmladší mláďata žiraf Rothschildových. Pro dvorské chovatele je jejich první vycházka do „velkého světa“ významnou událostí. Dokazuje, že se jim po sedmi letech podařilo obnovit chov těchto krásných a v přírodě ohrožených zvířat. 

O tom, že jejich příchod na svět nebyl vždy pohodový, vyprávěl zoolog Luděk Čulík redaktorka Daně Voňkové.

Žirafa Rothschildova je známá také jako žirafa Baringo nebo žirafa Ugandská. Jedná se o jeden z nejvzácnějších poddruhů žiraf a jednoho z nejvyšších savců na Zemi. Její vědecké jméno je odvozeno od slavného bankéře a ochránce přírody barona Waltera Rothschilda.

Čtěte také

Tato zvláštní a vzácná žirafa se odlišuje od ostatních druhů žiraf například tím, že na kůži má tmavě hnědé skvrny s ostrými okraji. Skutečně jedinečné je pak to, že mezi skvrnami je velké množství bílého prostoru, což je u žiraf nezvyklé. Dalším výrazným rysem jsou její dlouhé a štíhlé nohy, které mohou dosahovat délky až 2 metry.

Živí se hlavně listím, větvemi a pupeny akácií. Má také zvláštní schopnost, díky které nemusí denně pít vodu. Většinu ji získává z listů, které konzumuje. Mládě se narodí zhruba po 15 měsících březosti, samice rodí obvykle jedno mládě.

Žirafí nadílka ve dvorském safari parku

Stavy žiraf Rothschildových jsou v divočině kriticky nízké, odhadují se na méně než 3000 jedinců. Hlavními hrozbami pro jejich přežití jsou ztráta přirozeného prostředí a pytláctví. Žirafy Rothschildovy jsou vzácné a patří mezi jeden z nejohroženějších  druhů žiraf. Odborníci je zařadili na červený seznam IUCN.

autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související