Jak se cestuje světem s exotickými zvířaty aneb rekordman Zdeněk Bárta převezl už přes 435 žiraf

Rekordman v transportu žiraf - a tím podle mého Zdeněk Bárta, vedoucí oddělení výměny zvířat v Safari Parku Dvůr Králové, musí být, protože převezl už víc než 435 žiraf - vyrůstal mezi příslušníky světa fauny od útlého věku.

Jak mi potvrzuje v dalším pokračování talk show “Na cestách s Petrem Voldánem”, u babičky a dědy ve Špindlerově mlýně mu často společnost dělali králíci, slepice, psi. Ale ve Svatém Petru chovali jeho prarodiče i krávy a v okolní přírodě nebyl problém narazit na lišku nebo jelena.

Kolem světa se zvířaty - Na cestách se Zdeňkem Bártou

Nakonec ale Zdeněk Bárta skončil mezi mnohem exotičtější zvěří.

V pavilonu ptáků o cestách světem

S mikrofonem pořadu “Na cestách” jsme se tentokrát vydali za hostem do Safari Parku Dvůr Králové.

Čtěte také

Rozhlas je tam častým hostem, safari patří k největším lákadlům nejen pro turisty, ale my jsme tentokrát zakotvili u lavičky v pavilonu ptáků, aniž bychom zrovna jim chtěli věnovat zvláštní pozornost.

Zalíbila se mi tam zkrátka “zvukomalebná” kulisa pro naše společné zvláštní cestování s exotickými zvířaty. A že těch cest má za sebou Zdeněk Bárta nepočítaně.

Jak uslyšíte, odhaduje to za čtyřicet let na dobré tři miliony kilometrů. Často dobrodružných, jindy rutinních. Z jeho pohledu, protože mít za sebou ve speciálním kamionu například zmíněné žirafy, převážet několik buvolů, antilop nebo nosorožce, to není jen tak.

Zebra je janek

Osobně jsem cestoval v životě jen s rodinným křečkem a pak jsem si z reportážní rozhlasové cesty na Čukotku vezl jako dárek kus lopatky soba, pochopitelně nehybné.

Čtěte také

A tak mě velice zajímalo - i za vás posluchače, jak se na daleké cesty mezi ZOO v Evropě i mimo ni nebo při návratech zvířat do přírody přepravují exotická zvířata.

Dozvíte se také, že Zdeněk Bárta a jeho spolupracovníci jsou mezi odborníky na transport zvířat světovou špičkou. A zvou si je ke speciáním převozům z mnoha ZOO. Nedivím se. Kdo má například za sebou zkušenost z transportu 102 kusů zvířat až na Jávu do Indonésie.

Můj host pořadu “Na cestách” Zdeněk Bárta ji má. Moc dobře třeba také ví z praxe, jaké jsou mezi zvířaty rozdíly v “cestovatelském” chování. Takové zebry jsou prý jankovité...

Jak přesedá medvěd

V pondělním vysílání se také dozvíte, jak si Zdeněk Bárta poradil s problémem překládky medvěda přímo na dálnici. Huňáč totiž při jednom z transportů našel nedokonalost přepravního prostoru a tak ho bylo potřeba dostat do bezpečnější schránky.

Uslyšíte, jak se zvířata na náročné cesty připravují, když mají například cestovat dva nosorožci a každý z nich má cca 2,5 tuny...

Kamarádky šimpanzice a vášeň pro lyže

Zdeněk Bárta ze ZOO ve Dvoře Králové je dobrým vypravěčem a nepochybuji, že vás cestování s ním a s exotickými zvířaty zaujme. Určitě si poslechněte, proč jsou jeho srdcovou záležitostí šimpanzice Bony a Babeta, jak to mého hosta stále táhne na horské svahy na lyže a prozradíme i jeho vášeň pro chataření.

Čtěte také

Chybět nebude ani můj cestovatelský kufřík s překvapeními, včetně legendárního vosku Skivo. Bylo to i pro mne za pokřiku ptáků v pavilonu ZOO ve Dvoře Králové příjemné natáčení.

Včetně připomínky křtu dvou gepardích mláďat. V létě roku 2017 jsme jim se Simonou Stašovou dali jména Haraka a Risasi, což je ve svahilštině Rýchlý a Střela.

Takže si nás společně se Zdeňkem Bártou v pondělí 2. listopadu 2020 v obvyklém čase po 18:00 na stanicích Českého rozhlasu Hradec Králové a Pardubice nalaďte. A nebo najděte v audio archivu na webu - těšíme se na vás při cestování světem s exotickými zvířaty.

Petr Voldán

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související