Do surikatí rodiny přibyla v Safari Parku Dvůr Králové dvojčata. A mají se čile k světu

1. prosinec 2018

Není to zcela obvyklé, aby se mláďata narodila na podzim, ale ta královédvorská to zvládla dobře, jsou zdravá a čiperná. Ač se to nezdá, drobná surikata je šelma. Rozhodně ale nevzbuzuje ostych a patří zejména u dětí k nejoblíbenějším zvířatům. Dokud nenastanou velké mrazy, můžete surikaty i teď vidět ve venkovním výběhu. 

Vypravíme se za nimi s mluvčí Safari Parku Dvůr Králové Andreou Jiroušovou a reportérkou Danou Voňkovou.

Jak začíná den surikat? Vylezou z nor, sluní se pak hledají potravu.

V době, kdy většina členů kolonie hledá potravu, jsou někteří jedinci pověřeni hlídkováním. Hlídky stojí vzpřímené na vyvýšeninách odkud v případě nebezpečí vydávají varovné pištění nebo kvokání. Ostré štěkavé a vrčivé zvuky představují větší ohrožení a po něm se surikaty ihned ukrývají do nor.

Mláďata surikat v Safari Parku Dvůr Králové nad Labem

Surikaty obývají jihozápadní Afriku. V dospělosti váží tato drobná šelma s tělem dlouhým 25 až 35 cm necelý 1 kilogram. Drápy používá k vyhrabávání doupat a potravy. Když se postaví na dvě tlapky, opírá se o dlouhý ocas.

V zoologických zahradách tvoří jejich potravu myši, červi, malá kuřata, ovoce a zelenina. Způsob chovu je bezkontaktní, ošetřovatelé se snaží zachovat jejich divokost, přirozené prostředí a chování.

Surikaty dobře vidí do dálky, hůře na blízko

Mláďata těchto malých šelem se narodí po 11 týdnech březosti slepá, vidět začínají do dvou týdnů. Dominantní samice brzy opět zabřezne, proto se o její dřívější mláďata musí starat ostatní členové kolonie. První čtyři týdny žijí mláďata v noře a živí se mateřským mlékem. Poté, co vyjdou poprvé z nory, jdou za krátký čas se skupinou na první lov.

Mláďata surikat v Safari Parku Dvůr Králové nad Labem

Surikaty tvoří kolonie až o třiceti členech a vévodí jim dominantní pár, který jediný se smí rozmnožovat. Dominantní samička může zabít mláďata jiné samičky, aby zabezpečila přežití vlastních potomků. Samička bez mláďat má šanci připojit se zpět k původní rodině, nebo se spojit s osamělými samci a založit novou rodinu.

autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související