V ZOO ve Dvoře Králové otevřeli nový pavilon pro surikaty

24. září 2010

V novém pavilonu najdou návštěvníci ZOO ve Dvoře Králové nad Labem na Trutnovsku surikaty. Pavilon, do jehož výstavby zahrada investovala zhruba 1,6 milionu korun, je doplněn největším výběhem pro tyto drobné šelmy na světě, řekla ČTK mluvčí zahrady Jana Myslivečková. Celkově vyšlo vybudování nového domova pro surikaty zhruba na tři miliony korun. Surikaty jsou cibetkovité šelmy, které volně žijí v Africe. V zajetí mohou žít v poměrně malých výbězích, v přírodě jsou však nomádi, kteří denně při svých potulkách urazí i několik kilometrů. Ve svých teritoriích hloubí nory, kde rodí mláďata a v nichž se schovávají. Proto jsou malé výběhy od surikat často velmi zdevastované a bez vegetace.

Ve Dvoře Králové má osmičlenná surikatí skupina nyní k dispozici 600 metrů čtverečných výběhu, který jim poskytne dostatek prostoru. V těchto dnech bývá pocukrován sněhem, ale ani ten zvířatům nevadí. Pavilon, který je součástí výběhu, odpovídá stylem africké architektuře a návštěvníci v něm budou moci pozorovat surikaty i během zimních procházek zahradou.
Královédvorská zahrada v posledních letech investovala do výstavby několika nových objektů. Loni například otevřela pavilon slonů za 35 milionů korun, za pět milionů vybudovala pavilon pro lvy, 3,5 milionu korun zaplatila za pavilon pro pralesní žirafu okapi. Od roku 1997 se pyšní jedním z největších sladkovodních akvárií v republice, o rok později nabídla návštěvníkům pavilon Ptačí svět. "V současné době se modernizuje pavilon psovitých šelem, hotov bude ještě letos," dodala mluvčí.
Královédvorská zoo, která vznikla v roce 1946 na ploše 6,5 hektaru, nyní chová kolem 2700 zvířat a zaměřuje se především na africké živočichy. Každoročně ji navštíví přes půl milionu lidí.
Šestnáctinásobné křtiny zažila o víkendu ZOO ve Dvoře Králové nad Labem na Trutnovsku. Chovatelé se tu rozhodli pokřtít v jeden den 16 mláďat. Pozornost zástupu kmotrů i návštěvníků se točila kolem jedenácti štěňat psů hyenovitých a tygřích trojčat. O chvíle hvězdné slávy a náruče kmotrů naopak přišli dva malí gepardi, kteří dostali jména "na dálku".
Největší pozornost budila trojice pětitýdenních mláďat tygra ussurijského. Možnosti pochovat si vrnící, byť trochu větší kotě neodolala ani nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká. I když se stala kmotrou štěněte, inklinuje prý k velkým kočkám. A soudě podle reakce "teprve" pětikilového tygřete, ani jim zatím není její náklonnost nepříjemná.
"Teď je ještě možné je pochovat a pomazlit se s nimi. Za několik měsíců to bude jiné. Tygr ussurijský je největší kočkovitou šelmou vůbec. Dospělí samci váží až 300 kilogramů," řekla ČTK mluvčí zoo Jana Myslivečková.
Tato zvířata jsou zároveň i velmi ohroženým druhem. Ve volné přírodě jich žije již jen asi 150, dalších zhruba 1000 zvířat je chováno v zoologických zahradách. Ve Dvoře Králové mají skupinu tří dospělých tygrů, půlroční samičku Nely a dnes pokřtěná trojčata.
A čím zvířata svůj křest oslavila? Podle mluvčí je to pro ně den jako každý jiný a dostávají tedy své běžné krmné dávky. Malí tygříci, kteří jsou odchováváni uměle, tak slavný den zapili z kojenecké lahve směsí mléka Tatra, vaječných žloutků a koňského séra. Tento podivný koktejl prý nejlépe odpovídá složení tygřího mateřského mléka. Ostatně, již nyní si jej zpestřují prvními kousky masa.

Logo
Spustit audio