Surikatí dvojčata opustila podzemní nory a v Safari Parku Dvůr Králové vylezla poprvé ven

9. listopad 2018 19:04

Skupina surikat ve dvorském safari parku se rozrostla o dvě nová mláďata, která teprve před několika dny poprvé opustila podzemní nory. Otcem se stal samec Garet dovezený ze Stuttgartu na jaře tohoto roku. Ve dvorském safari parku jsou tato dvojčata jeho prvními mláďaty.

Surikaty vytvářejí propracované systémy podzemních nor, které jim slouží jako úkryt a samice v nich nepozorovaně přivádějí na svět svá mláďata.

Novým přírůstkům ve výběhu surikat koluje v žilách africká krev!

Novým přírůstkům ve výběhu surikat v ZOO Dvůr Králové nad Labem koluje v žilách africká krev! Samec Frank pochází z Jihoafrické republiky

Samec Frank pochází z Jihoafrické Republiky a se skupinou surikat jej v ZOO Dvůr Králové nad Labem spojili letos na jaře. Příchod nového jedince ke skupině, kde vládne přísná hierarchie, vyvolá vždy velký rozruch. O to větší je radost ze skupiny pečující společně o mláďata.

„Z toho důvodu nejsme schopni přesně na den určit stáří nových potomků. Odhadujeme ho vždy podle toho, kdy se poprvé ukážou venku. Mláďata totiž zpravidla vylézají okolo tří až čtyř týdnů po narození,“ popisuje zooložka Gabriela Linhart.

Dvojici malých surikat mohou návštěvníci vidět v rozlehlé venkovní expozici spolu s dalšími sedmi dospělými jedinci. Ačkoli se většinou ve skupinách páří pouze dominantní pár, o mláďata se nakonec starají všichni její členové.

Mláďata surikat v Safari Parku Dvůr Králové nad Labem

Surikaty jsou promykovité šelmy obývající oblasti jihozápadní Afriky. Podobně jako jejich příbuzné mangusty nebo promyky si troufnou ulovit jedovatého hada nebo štíra. Obyčejně se však živí hmyzem, malými savci nebo ptáky a částmi rostlin.

„Během zimy, kdy se surikaty začnou samy stahovat do přilehlé vytápěné expozice, se je tam pokusíme odchytit a přeočkovat. V tu chvíli také zjistíme, jestli do surikatí rodiny přibyli kluci nebo holky," uzavírá Gabriela Linhart.

Týden duchů 2013 v ZOO Dvůr Králové nad Labem
autoři: Dana Voňková , baj | zdroj: Safari Park Dvůr Králové
Spustit audio

Související