Gepard Demba jako posila v šelminci dvorského safari parku. Chovatelé do něj vkládají velké naděje

7. říjen 2023 08:08

I když Safari Park Dvůr Králové už vstoupil do zimní sezony, k vidění zůstává v pěším areálu zoo stále hodně zvířat. Za slunečních dnů si venkovní výběhy  vychutnávají tučňáci, žirafy, hrošíci, okapi, nosorožci, ptáci i gepardi. A právě za novým gepardem se ve dvorském safari parku vydala redaktorka Dana Voňková. 

Zooložka Gabriela Linhart jí představila novou posilu šelmince při odpočinku v trávě a nabídla tak obraz pravé zvířecí idyly. Dvorští chovatelé vkládají do Demby velké naděje. A není se co divit, ve volné přírodě gepardů ubývá a mimo Afriku se například vloni narodilo pouhých pět koťat!

Čtěte také

Gepard, nejrychlejší suchozemský živočich na světě, patří mezi kočkovité šelmy. Z 0 na100 km/h zrychlí za 3 sekundy. Na rozdíl od ostatních kočkovitých šelem nemá úplně zatažitelné drápy, takže nemůže vertikálně šplhat po stromech. Vyskočí jen na snadno dosažitelné větve. Na druhou stranu mu drápy umožňují lepší přilnavost k terénu ve vysokých rychlostech.

Gepardi mají neobyčejně ohebnou páteř, která při běhu slouží jako pružina. Pohybují se až 7 metrů dlouhými skoky. Pro dostatečné zásobení kyslíkem mají tyto šelmy velké nozdry a plíce. Při běhu se jim totiž dechová frekvence zvedne ze 60 až na 150 dechů za minutu. Ocas používají jako kormidlo při kličkování.

Gepard Demba jako posila v šelminci dvorského safari parku

Černá maska na obličeji odráží světlo mimo oči a to jim umožňuje lépe vidět. Nejvíce gepardů žije v Namibii.

Čtěte také

Ke své kořisti se snaží nepozorovaně připlížit na co nejmenší vzdálenost. V případě, že kořist brzy nedostihnou, lov vzdávají a sbírají síly na další. O kořist často gepardy oloupí mohutnější lvi nebo hyeny, s těmi ovšem nesoupeří, protože by mohli být zraněni.

Světová populace gepardů se odhaduje na 7000 jedinců, kteří jsou si mezi sebou příliš blízce příbuzní a mají problémy s dalším rozmnožováním. Proto je do budoucna důležitý jejich chov v certifikovaných zoologických zahradách, kde se klade důraz na udržení co největší genetické variability v populaci.

Královédvorský safari park patří mezi úspěšná chovná centra, gepardy rozmnožuje od roku 1988.

Gepard Demba jako posila v šelminci dvorského safari parku
autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související