Úspěch odchovu agam hardún v Safari Parku Dvůr Králové. Ze 6 vajec přišlo na svět 6 zdravých mláďat

25. listopad 2023 07:33

Safari Park Dvůr Králové zaznamenal úspěch v odchovu agam hardún. Ze šesti vajec přišlo na svět šest čiperných mláďat jediného evropského druhu agam, který zároveň žije i na severu Afriky. Mláďata zatím obývají terárium v zázemí pavilonu Vodní světy, kde nutná filtrační a vzduchovací zařízení svědčí zvířatům, ale méně už rozhlasové technice. 

Přesto si redaktorka Dana Voňková mohla v doprovodu Martina Smrčka vyzkoušet podmínky, v jakých agamy na poušti žijí.

Čtěte také

Agama hardún žije v jihovýchodní Evropě, jihozápadní Asii a v severní Africe. Jedná se o jediný evropský druh agamy. Ve volné přírodě můžeme tento druh pozorovat třeba na dovolené v Řecku, na Kypru nebo v Egyptě. Samci jsou teritoriální. Často obsazují vyvýšená a prosluněná místa, ze kterých pozorují okolí. Charakteristicky u toho pokyvují hlavou.

Agamy jsou odolné vůči vysokým teplotám, jsou aktivní, i když se teplota podkladu, na kterém se vyhřívají, pohybuje kolem 50°C. Snadno šplhají po skalách, kamenech i stromech. Jedná se o všežravce, občas nepohrdnou ani rostlinou stravou. Dorůstají délky 20 až 35 cm.

Agama hardún ve dvorském safari parku

Agamy žijí v malých skupinách s dominantním samcem. Agamy žijí v malých skupinách s dominantním samečkem, pro kterého je charakteristický „kývavý“ pohyb hlavy. Sděluje ostatním „tady vládnu já“. V květnu samice kladou 5 až 10 vajec, inkubační doba je zhruba 60 dní.

autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související