Další úžasný chovatelský úspěch dvorského safari parku. Dvě mláďata vzácné husice modrokřídlé

25. září 2021 08:38

Safari park Dvůr Králové slaví další chovatelský úspěch. Dvě vzácná mláďata husice modrokřídlé tam spatřila světlo světa poprvé v jeho historii a vloni dokonce jen na dvou místech, tím druhým je francouzský Beauval. Husice žijí jen v Etiopii, patří ke zranitelným druhům a vlivem úbytku přirozeného prostředí se jejich počty rychle zmenšují. 

Čtěte také

My se teď za malými husicemi vypravíme se zoologem Michalem Podhrázským a redaktorkou Danou Voňkovou.

V líhni Safari parku Dvůr Králové se chovatelé v současné době starají o dvě mláďata husice modrokřídlé. Vzácný, zatím černobílý přírůstek, se v dospělosti „oblékne" do šedobéžového šatu s blankytně modrými pery na křídlech. Husice modrokřídlé se v historii Safari Parku Dvůr Králové rozmnožily poprvé.

Je to pozoruhodný úspěch. Husice modrokřídlé chová aktuálně 15 evropských zoo v počtu ani ne 40 dospělých zvířat. Za poslední rok je rozmnožily jen dvě z nich. Vedle dvorského safari parku i francouzský Beauval.

V přírodě patří husice ke zranitelným druhům a rychle jich vlivem úbytku přirozeného prostředí ubývá. Jde přitom o endemity Etiopie. Bohužel, právě takovým druhům, které žijí na jediném malém území, hrozí často vyhubení.

Mláďata zatím obývají líheň madagaskarské haly Ptačího světa, který se před pár dny po opravě střechy znovu otevřel veřejnosti.

Čtěte také

Safari park zažívá v rámci chovu vrubozobých ptáků úspěšnou sezonu. Před nedávnem se tu povedlo jako na jediném místě na světě rozmnožit pižmovky ostruhaté. Množily se také jejich příbuzné pižmovky hřebenaté.

Poprvé po dvou desetiletích se líhly i čírky obecné, dále kriticky ohrožené čírky úzkozobé a černoskvrnné, vzácní poláci malí, kachny žlutozobé a temné nebo zrzohlávky rudozobé.

„Množení řady z těchto druhů není zdaleka obvyklé," upozorňuje zoolog Michal Podhrázský. Úspěchy přičítá především tomu, že se po letech povedlo omezit počty predátorů, kteří zvládnou proniknout do prostoru velké průchozí voliéry. Po celém jejím obvodu vznikl nový bezpečnostní systém, který útokům brání. Chovaní ptáci tak mají ještě větší klid.

autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související