Pruhy jsou pro zebru něco jako otisk prstu u člověka. Každé zvíře je má neopakovatelné

Safari Park Dvůr Králové chová kromě zeber kapských všechny druhy a poddruhy zeber
Safari Park Dvůr Králové chová kromě zeber kapských všechny druhy a poddruhy zeber

Od jara do podzimu jsou ozdobou zelených výběhů Safari Parku Dvůr Králové rozmanitě pruhované zebry. Právě teď tam najdete kromě zebry kapské všechny druhy a poddruhy těchto kopytníků. Za pěkného počasí jsou mezi nimi vidět i tři noví hřebečkové zeber Böhmových a klisnička vzácné zebry bezhřívé.

Všichni dělají radost nejen návštěvníkům, ale i vrchní ošetřovatelce Markétě Čulíkové. Pro zajímavosti o zebrách se do královédvorského safari parku vypravila redaktorka Dana Voňková.

Safari Park Dvůr Králové chová kromě zeber kapských všechny druhy a poddruhy zeber.

Jednou z nich je zebra Böhmova. Žije na savanách ve východní Africe a jméno dostala po cestovateli, který zemřel při výzkumu afrických zvířat na konci 19. století. Je to nejpočetnější poddruh zeber. Poznáte ji podle černých širokých pruhů a také podle toho, že na kůži nemá meziproužky.

5 nových cenných elegantních zebřích mláďat dělá radost ve Dvoře Králové

V pruhované porodnici ZOO Dvůr Králové nad Labem bylo v červenci rušno - na svět tam přišlo 5 zebřích mláďat. Jsou to 3 samečkové a 2 samičky. A v přírodě těch nejohroženějších - zeber Grévyho.

V pruhované porodnici ZOO Dvůr Králové nad Labem bylo v červenci rušno - na svět tam přišlo 5 zebřích mláďat. Jsou to 3 samečkové a 2 samičky. A v přírodě těch nejohroženějších - zeber Grévyho. Poznáte je podle tmavých pruhů, které mají po celém těle a zakulacených uší, které připomínají uši oslů.

Naopak v přírodě nejohroženější je zebra bezhřívá, jejíž mláďata se s hřívou narodí, ale po čase ji ztratí. Zoologové uvádějí, že v Ugandě žije posledních 250 těchto kopytníků.

K malo početným druhům velkých afrických zvířat zapsaných na Červený seznam IUCN jako ohrožený druh patří i zebra Grévyho, která může dosáhnout až 400 kg hmotnosti. Po celém těle, i na na nohách, má úzké černohnědé až černé husté pruhování, pouze břicho má bílé. Typické jsou pro ni velké uši. Vyskytuje se především na území Keni, Etiopie, Somálska a jižního Sudánu.

K hlavním hrozbám, kterým zebry čelí, patří úbytek zdrojů vody a vhodných biotopů. V prvním případě je to důsledek odvádění vody z řek pro účely zavlažování, ve druhém přeměna přirozené savany v pastviny a s tím související potravní konkurence dobytka.

Safari Park Dvůr Králové chová kromě zeber kapských všechny druhy a poddruhy zeber

K tomu se přidává přímý lov a nemoci přenosné z domácích zvířat. V současné době žije v Keni a Etiopii jen asi 2680 zeber Grévyho.

V královédvorské ZOO počítají nová kopýtka. A to je příjemná starost.

Odolné spory antraxu se mohou celá léta skrývat v půdě a v příhodnou chvíli nakazit dalšího hostitele – například krávu či zebru, které je spasou spolu s trávou

Stádo pěti zeber - matek s pěti mláďaty a jedním hřebcem - to je jeden z idylických obrázků letošního jara v ZOO Dvůr Králové nad Labem. Tím ovšem netvrdíme, že jiné druhy tam chovaných zvířat se tak čile k světu nemají.

V Keni se v rozlehlé oblasti náhorní plošiny Laikipia věnuje asi 800 dobrovolníků fotografování a mapování zeber.

Vědci při zpracování údajů využívají toho, že zebří pruhy jsou něco jako otisk prstu u člověka. S pomocí počítačového programu dokáží porovnávat fotky a identifikovat zvířata, která na sobě mají pruhy, skvrny nebo nějaký jiný vzor. Každé zvíře dostane svůj vlastní identifikační kód a ochranáři tak zjistí, jestli se počty zvířat zvyšují nebo klesají.

Nový projekt vědci hodlají využít i při sledování žiraf síťovaných. Ukázalo se totiž, že od osmdesátých let klesly jejich počty o 40 procent.

Spustit audio

Související