Vamberecká krajka je fenomén, který přesahuje náš region. A troufnu si říct, že i celou naši zemi

6. březen 2019

Dnes se zatouláme do Orlických hor a také do jejich podhůří, do Rychnova nad Kněžnou, do Rokytnice či do Vamberka. Protože tam všude má své budovy Muzeum a galerie Orlických hor se sídlem v Rychnově nad Kněžnou, odkud k nám přijel ředitel této instituce Tomáš Zelenka. 

Připomeňte nám, kde všude tedy má Muzeum a galerie Orlických hor své pobočky.
Myslím, že jste to vyjmenoval v podstatě naprosto perfektně. Samozřejmě základ naší činnosti je v Rychnově nad Kněžnou, kde sídlí naše muzeum a kde také provozujeme Orlickou galerii. Kromě Rychnova máme jednu expozici v Rokytnici v Orlických horách, expozici Sýpku, která je věnovaná přírodě a řemeslům Orlických hor. Ve Vamberku máme muzeum krajky, protože Vamberk je krajkářskou velmocí, dalo by se říct. Kromě Vamberka jsme v loňském roce otevřeli takovou menší expozici v Opočně, v krásném historickém domě číslo popisné 55.

Mgr. Tomáš Zelenka ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Jste tedy rozkročeni skoro po celém našem nádherném regionu.
Jsme skutečně rozkročení po celém regionu a snažíme se, pokud možno, být vidět ve všech jeho koutech. Nejen ve městech, kde máme nějaké kamenné instituce.

16. března vás zvu do muzejní kavárny. Vypěstovali jsme v Orlických horách vlastní kávu, kterou upražíme a společně ochutnáme.
Mgr. Tomáš Zelenka, ředitel Muzea a galerie Orlických hor

Loni byl rok osmiček, osmičková výročí. Povedl se z vašeho hlediska?
Já myslím, že se loňský rok podařil, protože všechna osmičková výročí, která jsme chtěli oslavit nebo na jejichž oslavách jsme se chtěli podílet, tak se nám podařila. Já bych zmínil asi hlavně Rokytnici v Orlických horách, kde se rok celý nesl v duchu oslav. Mimo jiné jsme například po 700 letech vypálili dřevěné uhlí v milíři. V Opočně koneckonců ona expozice byla otevřena u příležitosti osmičkového výročí, ale ne u příležitosti výročí vzniku republiky, ale u příležitosti 950. výročí od první písemné zmínky ve městě, protože Opočno v tomto směru v rámci našeho regionu je takovou velkou výjimkou. Většina měst, které tady jsou, mají onu zmínku mnohem mladší.

Muzeum a galerie Orlických hor je rozkročeno od Rokytnice po Olešnici. A chystá zajímavé novinky

Tomáš Zelenka ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Naším hostem je ředitel Muzea a galerie Orlických hor z Rychnova nad Kněžnou Tomáš Zelenka. A to znamená, že se společně podíváme nejenom do Rychnova, ale i do Rokytnice, do Vamberka, možná i do Opočna. Protože tam všude rychnovské muzeum něco chystá.

Co vás čeká v letošním roce? Protože tam jsou také nějaká devítková výročí. Budeme si za pár dní připomínat výročí okupace.
Ano, budeme. I když my v letošním roce cestou připomínání výročí zase až tak moc nejdeme. Ale i tak jsme připravili spoustu zajímavých výstav a akcí. Například v hlavních výstavních prostorách v Rychnově připravujeme výstavu, která má pracovní název Prostřeno. Z pracovního názvu se nám stal název trvalý a tato výstava by měla návštěvníky seznamovat s fenoménem stolování, což je úžasná věc, která člověka provází prakticky od pravěku. To je záležitost, které nám dělá z pouhého přijímání potravy něco vyššího. Stolování a přijímání potravy de facto formovalo naši kulturu napříč dějinami.

Stolování, to bude určitě zajímavé. Výstava se uskuteční přímo v Rychnově nad Kněžnou?
Bude v Rychnově nad Kněžnou v kolowratském zámku ve 2. patře, v našich hlavních výstavních prostorách.

V Rychnově nad Kněžnou připravují výstavu o historii stolování s názvem Prostřeno

Zaregistroval jsem také, že chystáte putovní výstavu o rychnovském rodáku Karlu Poláčkovi.
Ano to je pravda. Jedna z našich kolegyň má tuto výstavu na starosti. A já se osobně na tuto expozici strašně moc těším, protože Karel Poláček, to je taková hlavní osobnost Rychnova nad Kněžnou, kterou bychom chtěli nějakým způsobem nabídnout i širšímu okolí. Samozřejmě v Rychnově a v blízkém okolí Karla Poláčka zná úplně každý. Ale není pravda, že by to byla samozřejmost i dál. Proto jsme se rozhodli vytvořit tuto výstavu, která bude na rollupech, měla by tedy být velmi snadno transportovatelná a bude k dispozici.

Víte, že Karel Poláček byl vášnivý mariášník?

Karty - postupka

A že dokonce kvůli kartám propásnul životního sólokapra?

Karel Poláček a román Bylo nás pět. To zná snad každý. Kdy se tedy můžeme těšit na tuto výstavu?
Výstava by měla být hotová v létě. Pravděpodobně první místo, kde ji představíme, bude Sýpka v Rokytnici v Orlických horách. A potom bude cestovat. Tam bude jen tak v podstatě na zkoušku a následně ji budeme nabízet dál.

Plánujete vy osobně také nějakou cestu do zahraničí? Protože my jsme si tady spolu jednou také povídali o vaší cestě do černobylské oblasti, město Pripjať, město duchů.
Chystám se na výlety. Shodou okolností asi za měsíc odjíždíme s kolegy do Francie, do Provence, kde bychom chtěli navštívit místní muzea. Na podzim se chystáme podívat do Transylvánie na opevněné středověké kostely. A uvažujeme o tom, že bychom letos navštívili ještě jednou i Černobyl, kde se nám při poslední návštěvě nepodařilo dostat přímo do elektrárny, kterou bychom chtěli vidět. Ale to je zatím ve fázi úvah, uvidíme, jestli se to podaří.

Pozvánka na IX. Bienále české krajky

Říkal jste Transylvánie. Tak mě napadl hrabě Drákula, to je jeho kraj. Pozor na něj. Při těch vašich cestách vás zajímají určitě i místní muzea.
Samozřejmě, to je v podstatě jeden z našich hlavních cílů. Muzejnictví na západě obecně je pro nás velice inspirující, protože oni jsou, co si budeme povídat, o kousíček dál než my. Takže to je velká inspirace.

Když se vrátíme zpátky do vašich expozic, tak bychom asi neměli zapomenout na město Vamberk a Muzeum krajky, které pod vás také patří. Co tam je nového?
Ve Vamberku teď všichni žijeme snahou zapsat vambereckou krajanku na národní seznam nehmotného kulturního dědictví. Doufejme, že se to podaří. O toto snažení spolu s námi usiluje město Vamberk, Královehradecký kraj a krajkářská škola. Takže doufejme, že se to podaří.

Díky belgické šlechtičně žije už 400 let z generace na generaci tradice ruční vamberecké krajky

Muzeum krajky ve Vamberku vám představí historii ručně paličkové krajky na Podorlicku

Vamberecká paličkovaná krajka možná bude trvale zapsaná do Seznamu nemateriálních statků tradiční lidové kultury České republiky. Královéhradecký kraj v těchto dnech zpracovává žádost o její zapsaní. 

Držíme palce, protože by si to vamberecká krajka zasloužila. Jak víme, velmi úspěšně nás reprezentovala v historii na několika světových výstavách.
Určitě, například na veletrhu EXPO byla velice úspěšná. Obecně je vamberecká krajka fenomén, který opravdu přesahuje náš region. Troufnu si říct, že i naši zemi. Takže já doufám, že se to podaří. V letošním roce se bude ve Vamberku mimo jiné konat Bienále české krajky, což je prestižní soutěž krajkářek. Doufám, že bude velká účast jak krajkářek samotných, tak i návštěvníků.

Co Sýpka? To je další místo, které určitě láká hodně návštěvníků. Možná i proto, že je právě v Orlických horách, kam turisté hodně míří, v tamní Rokytnici.
Jistě. Sýpka je přímo v srdci našeho turistického regionu. Tedy ta je navštěvovaná z našich expozic asi nejvíc. V Sýpce letos máme takový odpočinkový rok, to ale neznamená, že bychom žádné akce a výstavy nepřipravovali. Nebude to ovšem v takovém rozsahu jako vloni při oslavách, které pro nás byly náročné. Ale například za 14 dní chystáme v Sýpce menší akci, která bude vonět kávou, budeme mít muzejní kavárnu. Dokonce jsme vypěstovali v Orlických horách vlastní kávu, kterou, pokud se podaří, upražíme a společně ochutnáme.

Sýpka - Muzeum Orlických hor v Rokytnici nad Orlicí

To je tady slovo do pranice, určitě přijeďte. Kdy to bude?
16. března.

250 druhů vypreparovaných zvířat. Několik tisíc ptáků. To je chlouba Muzea a Galerie Orlických hor

Sýpka - Muzeum Orlických hor

Dnes se budeme toulat naším krajem. A protože je u nás ve studiu nový ředitel Muzea a Galerie Orlických hor z Rychnova nad Kněžnou, tak to bude hlavně to Rychnovsko, Podorlicko, ale taky Vamberk. Tam všude to má určitě taky rád Tomáš Zelenka.

A v květnu, když se zase vrátíme do Rychnova nad Kněžnou, tak čekáte jednu významnou návštěvu z vědeckého světa. Kdo to bude?
V květnu, to jsem si udělal trošičku radost, budeme v Rychnově, v bývalé synagoze, opět pořádat cyklus přednášek Vědecké čtvrtky. A jsem strašně rád, že naše pozvání přijal i doktor Jiří Grygar, což je náš přední popularizátor v oblasti astrofyziky. Já osobně se na něj moc těším. Ale není to jediná osobnost, která přijala naše pozvání. Například z Hradce Králové přijede doc. Radomír Tichý, kterého posluchači jistě znají díky jeho projektu Monoxylon. Bude u nás týden před tím, než bude odjíždět na další expedici. A bude vyprávět o tom, co je na té plavbě čeká.

Čtěte takéMuzeum a galerie Orlických hor

Na co vy se nejvíc osobně těšíte z roku 2019 ve všech vašich expozicích?
Kromě již zmíněného doktora Grygara se já těším třeba na výstavu vedut Jana Antonína Venuta, která bude u nás v Orlické galerii. Venutovy veduty, to je takový fenomén. Tento malíř namaloval města prakticky po celé naší zemi. Je to úžasný pramen pro poznání toho, jak vypadal urbanismus jeho doby. Na to se tedy moc těším.

Mgr. Tomáš Zelenka ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové spolu s Jakubem Schmidtem

A my se těšíme také. A přejeme vám, ať si do všech vašich expozic Muzea a galerie Orlických hor najde cestu co nejvíc návštěvníků. Děkuji, pane řediteli, za rozhovor.
Já děkuji za pozvání.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související