250 druhů vypreparovaných zvířat. Několik tisíc ptáků. To je chlouba Muzea a Galerie Orlických hor

15. únor 2017

Dnes se budeme toulat naším krajem. A protože je u nás ve studiu nový ředitel Muzea a Galerie Orlických hor z Rychnova nad Kněžnou, tak to bude hlavně to Rychnovsko, Podorlicko, ale taky Vamberk. Tam všude to má určitě taky rád Tomáš Zelenka.

„Orlické hory jsou můj rodný kraj, takže kdo by je neměl rád," tvrdí Tomáš Zelenka, nový ředitel Muzea a Galerie Orlických hor v Rychnově nad Kněžnou.

Mladý muž, který ale není v této oblasti nováčkem, protože muzejnictví dobře zná. Kde začínal?
No co se týče mých muzejních začátků, tak asi bych začal studiem. Já jsem začínal v Opavě na Slezské univerzitě a vlastně už v téhle době jsem se začal s muzejnictvím nějakým způsobem blíže seznamovat. Jednak prostřednictvím kolegy Bohumíra Dragouna, který působí dlouhá léta na Rychnovsku. Už někdy od roku 95 spolupracuji s projektem Villa Nova Uhřínov. Během svých studijních let jsem začal působit také na Národním památkovém ústavu v Opavě.

Pak jste taky vedl Sýpku, což je v Rokytnici v Orlických horách.
Ano, přesně tak. Vlastně prostřednictvím Sýpky jsem se vrátil sem do kraje. Takže od roku 2013 jsem byl jejím vedoucím.

Tak kde vás zájemci mohou v Rychnově nad Kněžnou najít, vás jako ředitele?
Mě jako ředitele byste našli v bývalých rychnovských kasárnách, kde má naše muzeum zázemí, kde máme laboratorní prostory, kde mají kanceláře odborní pracovníci. Ale pokud byste hledali rychnovské muzeum, tak to je trochu těžší úkol, protože rychnovské muzeum je rozptýlené prakticky po celých horách od Olešnice v Orlických horách na západě, až po Rokytnici na východě.

Čtěte také

V budově bývalých kasáren v Rychnově nad Kněžnou jsou taky nějaké sbírky nebo expozice?
Sbírky tam jsou samozřejmě nějaké taky, ale především expozice. Máme tam zpřístupněný vlastně výstavní depozitář, který my nazýváme Památník Karla Plachetky. To byl významný rychnovský rodák, pocházel z nedaleké Bedřichovky. A tento člověk se zabýval preparaci ptáků. On vypreparoval několik tisíc kusů ptáků. V našich sbírkách je přes 250 druhů zvířat a tato sbírka, si troufnu tvrdit, že je poměrně unikátní a stojí za shlédnutí.

Karel Plachetka v roce 1939 daroval tuhle svoji cennou sbírku městu Rychnov nad Kněžnou. Ale až po 60 letech se podařilo najít nějaké vhodné místo, nějaké vhodné prostory, kde by se ta jeho expozice ukázala.

Výstava historických fotografií Rychnova nad Kněžnou. To je taky jedna ze stálých expozic.
To je jedna ze stálých expozic zase z těch menších. Tu opět najdete v těch bývalých kasárnách, kde jsme v podstatě jako takovou z nouzecnost využili chodby. Ale každý návštěvník má tím pádem možnost ve všední dny navštívit tuto zajímavou výstavu a prohlédnout si historické fotografie.

Ředitel Muzea a Galerie Orlických hor z Rychnova nad Kněžnou Tomáš Zelenka s Jakubem Schmidtem

Zajímavá je také výstava lišejníků, kterou muzeum představuje. A má i jedno celé odborné pracoviště, které se lišejníky zabývá.
Ano, přesně tak. To odborné pracoviště, abychom tedy byli přesní, tak je to pracoviště lichenologa. Lichenologie je věda, která se zabývá lišejníky jako vědní disciplínou. Náš lichenolog právě vytvořil jednu úžasnou putovní výstavu, která se jmenuje Tajemství lišejníků. V současné době ji můžete vidět v Městském muzeu v Ústí nad Orlicí. Takže tímto si vás dovoluji pozvat.

Pojďme na chvilku do Rokytnice. Protože tamní Sýpka byla cílená na rodiny s dětmi. Expozice je udělána hodně moderní, hravou formou.
Sýpka je z druhé poloviny 19. století, ale v rámci rekonstrukce, nebo adaptace na muzeum, tak byla téměř kompletně přestavěná. V podstatě zůstaly jen obvodové zdi a vevnitř některé technické detaily, které tu sýpku charakterizují. Ale tam bych si dovolil pochválit architekta, který se tam skutečně vytáhl. Podařilo se mu perfektně skloubit zejména ty historické tesařské konstrukce s moderními materiály jako je sklo nebo beton.

Sklářství k horám taky patřilo, takže v Sýpce se samozřejmě najdou i ta řemesla, sklářská a další. Viďte?
Sklářství k horám určitě neodmyslitelně patří. Stejně jako celá řada dalších řemesel. Ale my nechceme zapomínat ani na přírodu, protože nosnou myšlenkou právě té Sýpky je skloubení nebo vztah člověka a krajiny. To jak člověk ovlivňuje tu krajinu a na druhou stranu, jak z ní čerpá a sám je tou krajinou ovlivňován. Takže například v případě té sklářské výroby samozřejmě prezentujeme i ložiska nerostných zdrojů, které byly pro tu sklářskou výrobu potřeba, muselo se, muselo se vyrábět dřevěné uhlí, k čemuž posloužily místní lesy. Takže nic není úplně černobílé a vždycky je to o nějakých vztazích.

Je tam také velký strom, je tam skleněná vitrína přes při patra v té Sýpce, a tam exponáty zase zvířat a ptáků.
To je náš největší tahák. My to pracovně nazýváme voliéra, i když vlastně je to spíš model biotopu, na kterém my máme umístěných nějakých 55 druhů preparátů ptáků. Ta vitrína nám prochází všemi třemi patry, takže návštěvníci si ji můžou po jednotlivých patrech obcházet, dostanou se vlastně do bezprostřední blízkosti těch jednotlivých preparátů, takže si mohou prohlédnout ty živočichy tak, jak je v přírodě nikdy neuvidí.

Tylová krajka patří k nejcennějším exponátům muzea krajky ve Vamberku

Pojďme se podívat ale taky do Vamberka, protože tam je další vaše detašované pracoviště. A to je Muzeum krajky.
Ona ta vamberecká krajka je taková u nás trošičku nedoceněná, protože nám do Muzea krajky jezdí obrovské skupiny lidí ze zahraničí, ale Češi na to trošičku zapomínají. Nicméně vamberecká krajka má bezesporu svůj význam. Tohle muzeum právě tím, že je takové specializované, tak se snaží dělat i nějaké krátkodobé výstavy, které už nejsou věnované výhradně té krajce. Tak, aby i místní měli šanci najít si v té naší produkci něco, co pro ně bude zajímavé.

Letos budete slavit 125. výročí od založení sbírek Muzea Orlických hor.
Přesně tak. My si letos připomínáme vznik Pelclova muzejního spolku, který vznikl v roce 1892 a vlastně činností tohoto spolku vznikly první sbírky, které se staly základem našeho muzea. V rámci oslav tohoto výročí jsme připravili tři výstavy, v rámci kterých bychom chtěli představit ty nejzajímavější předměty z našich sbírek. Představíme celou historii, ale budeme prezentovat i současnost.

Z té současnosti například na první jarní výstavě chcete představit nález amerického bombardéru.
Bombardér byl vykopán poblíž Černíkovic, kam spadl na konci 2. světové války. Takže tento bombardér, nebo respektive jeho pozůstatky, budete moct na jedné z našich výstav spatřit.

autor: jak
Spustit audio