Díky belgické šlechtičně žije už 400 let z generace na generaci tradice ruční vamberecké krajky

9. únor 2019 10:05

Vamberecká paličkovaná krajka možná bude trvale zapsaná do Seznamu nemateriálních statků tradiční lidové kultury České republiky. Královéhradecký kraj v těchto dnech zpracovává žádost o její zapsaní. 

Reportérku Janu Házovou zajímaly podrobnosti a tak se vypravila přímo do Muzea krajky ve Vamberku.

„V této části expozice začíná prohlídka filmem, který seznámí návštěvníky s historií krajkářství," říká průvodkyně Alexandra Kulhavá a vede nás mezi krajky staré až 400 let.

Vamberk na Rychnovsku žije krajkářskou tradicí, současností i budoucností. Uvidíte i 3D krajky

Z výstavy Milči Eremiášové nazvané Prostor v krajce, krajka v prostoru

Vamberk v podhůří Orlických hor na Rychnovsku je proslulý především tradicí české krajky. Na začátku prázdnin zde proběhly jubilejní 10. Krajkářské slavnosti. Podle jedné z organizátorek Martiny Rejzlové je s nimi spojeno také mnoho výstav, které ve městě zůstanou i v dalších týdnech. Ve Vamberku se na chvíli zastavila reportérka Jana Házová. 

Tehdy vlastnil Vamberské panství císařský generál nizozemec Kašpar z Grambu. A právě jeho manželka, belgická šlechtična Magdalena rodem z Meldeka, zavedla mezi obyvatelstvem paličkování jako robotní povinnost.

Podle Alexandry Kulhavé se technika paličkování od té doby prakticky nezměnila: „Pomůcky se používají po staletí stále stejné. Jsou to paličky, poduška, které se říká herdule. Ta může mít různý tvar, tady u nás je to ale váleček, vycpaný senem nebo pilinami. Samozřejmě dnes již paličkářky nepoužívají trny, které se dříve používaly místo špendlíků. Ale v podstatě jsou ty pomůcky stále stejné."

Celopaličkované šaty v Muzeu krajky ve Vamberku

Výroba paličkovaných krajek je v dnešní době výsadou především žen. V minulosti to ovšem prý bylo jinak.

„Dříve nebylo vzácností, že se muži také podíleli na výrobě paličkovaných krajek. Například v letní sezóně zedník stavěl domy a v zimě paličkoval krajky. Alespoň tak mi to říkala jedna z návštěvnic, která tvrdila, že takto se živil její dědeček."

Alexandra Kulhavá provází muzeem a ukazuje krajky všelijakých rozměrů, některé jsou dokonce velké až tři metry. A zastavujeme se také u těch, které jsou moderní i v současnosti.

„Tady jsou například vidět celopaličkované šaty, klobouk, kabelka. V podstatě se dá cokoliv upaličkovat. Materiál se dá také použít jakýkoliv."

Muzeum krajky ve Vamberku vám představí historii ručně paličkové krajky na Podorlicku

Tradice se ve Vamberku udržuje už staletí. Jakmile se v krajkářské rodině narodilo děvče, učilo se přibližně již od pěti let paličkovat.

Čtěte takéMuzeum krajky ve Vamberku

Podle krajkářky Martiny Rejzlové to tak ostatně funguje dodnes: „Tato tradice se udržela až do 21. století. A proto si myslíme, že toto generační předávání ručně paličkované krajky na Vamberecku by bylo velice zajímavé dostat na Seznam nemateriálních statků tradiční lidové kultury České republiky."

Žádost o zapsání na zmíněný seznam zpracuje do 28. února Královéhradecký kraj. Ministerstvo kultury potom vypracuje posudky a do konce letošního roku v této záležitosti rozhodne.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související