V Žirči vás vítá legendární bylinková zahrada a největší stálá expozice cyklistiky ve střední Evropě

20. květen 2021 08:41

Domov svatého Josefa v Žirči na Trutnovsku je opět přístupný pro návštěvníky. Otevřená je největší stálá expozice cyklistiky ve střední Evropě a také legendární bylinková zahrada Josefa Kamela. Obě dvě místa navíc připravují pro letošní rok několik novinek. 

Barokní areál Domova svatého Josefa v Žirči na Trutnovsku se pomaličku otevírá i pro návštěvníky. Naším průvodcem dnes bude ředitel domova Dominik Melichar. Kam se půjdeme podívat?
„Zavedu vás do bylinkové zahrady Josefa Kamela, která už je otevřená."

Čtěte také

Vcházíme do klidného koutu zahrady. U záhonků i ve skleníku pracují zahradníci. Co připravuje hlavní zahradník Jan Lonc v bylinkové zahradě pro letošní rok?

„Co se týká produkce bylin, tak to bude v podstatě podobné jako v letech předcházejících. A novinka celkově pro zahradu nastane v tom, že od podzimu by mělo dojít k celkové rekonstrukci. Takže rostliny, co po těch sedmi až osmi letech už dožívají nebo jsou některé už suché, dosadíme podle původního plánu novými bylinami."

Jdeme se podívat dál a míříme za cyklistikou

Procházíme zdobnou bránou a Dominik Melichar upřesňuje, kam přesně míříme.
„Vstupujeme do bývalé barokní sýpky, která se nachází na okraji našeho parku. Je tam umístěna expozice cyklistiky. Jde o historii kol od počátku cyklistiky, kde máme vystaveno přes 200 exponátů."

Čtěte také

„Novinkou pro letošní rok v cyklomuzeu bude nová galerie sirupů a čajů, kde budou moci návštěvníci ochutnat z velkého výběru bylinkových sirupů, které vyrábíme v našich chráněných dílnách."

Za pokladnou sedí Martin Dvorský. Zastavujeme se u kol, kde jedno je obrovské a druhé naopak maličké. Jaké období cyklistiky zastupují?
„Tady se jedná o 19. století až po 20. století."

Historie bylinkové zahrady v Žirči
Na místě zdejší bylinkové zahrady bylo zahradnictví zřejmě už v době působení jezuitů v 18. století. V 19. století zde stály skleníky a oranžérie navazující na park s výsadbou okrasných ornamentálních záhonů. V místě historického zahradnictví byla v květnu roku 2013 otevřena bylinková zahrada, která se svou kompozicí opírá o pěstování bylin a jiných užitkových rostlin v minulosti. Zároveň přináší užitek a pacientům Domova svatého Josefa poskytuje odpočinek a prostor pro duševní regeneraci sil. Zahrada také zásobuje zdejší kuchyni čerstvými bylinkami i zeleninou. Pacienti si sami mohou vypěstovat bylinky od semínka a přes jejich ošetřování až po sklizeň.

Bylinkovou zahradu i cyklistické muzeum v areálu Domova svatého Josefa v Žirči na Trutnovsku mohou lidé navštívit každý den kromě pondělí.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související