Do kostela svaté Anny v Žirči se po letech oprav vrátil vzácný oltář včetně unikátní voskové sochy

4. srpen 2019 09:47

Vzácný oltář v kostele svaté Anny v Žirči se po šesti letech vrátil na své místo. Jeho obnova byla náročná, nešlo totiž o tradiční restaurování. Oltář je výjimečný nejen svou velikostí, ale také unikátní sochou z netradičního materiálu nebo původní mramorovou výzdobou, která byla desítky let skryta pod nánosem hnědé barvy. 

Na sakrální skvost se v doprovodu ředitele Domova svatého Josefa Dominika Melichara zašla podívat reportérka Jana Házová.

VIDEO: Světový unikát z Žirče, barokní zvonový klavír z roku 1732, ožije na koncertech

Světový unikát z Žirče, barokní zvonový klavír z roku 1732

Milovníci hudby budou mít v příštím roce možnost na několika místech republiky vidět a především slyšet světový unikát, barokní zvonový klavír z roku 1732. Zvonkohra je součástí mobiliáře kostela sv. Anny v Žirči u Dvora Králové nad Labem, nově by se měl ojedinělý nástroj objevit například v pražském Rudolfinu, v Brně nebo Znojmě. 

Uličkou mezi kostelními lavicemi přicházíme k oltáři, který po obnově září svěžími barvami.

„Ano, jedná se o oltář svatého Ignáce. Byl obnovován od roku 2013 a celková částka byla 1,1 milionu korun. Jde o poměrně vzácnou památku z období žirečských jezuitů, to znamená z období baroka," vysvětluje Dominik Melichar.

Restaurování oltáře, vysokého nějakých 6 až 7 metrů, trvalo poměrně dlouho.

Vzácný oltář v kostele svaté Anny v Žirči se po šesti letech vrátil na své místo

Co vše se na oltáři opravovalo?

„Obnovovaly se veškeré figurální postavy, ale i oltář jako takový se všemi ozdobami. Došlo k odstranění původního nátěru takového typu, který je ještě možné spatřit na ostatních oltářích v kostele. To znamená takové to módní provedení konce 19. století, kdy se sjednocovaly oltáře do hnědé barvy vždy s nějakými zlatými prvky. Což zakrylo původní mramorování. To vše se tedy odstraňovalo."

Jediný dochovaný jezuitský betlém v Česku se vrátil do Žirče. Byli jsme u jeho převozu

Jediný dochovaný jezuitský betlém v Česku se vrátil do Žirče

Do Žirče se po patnácti letech vrátil pravděpodobně jediný dochovaný jezuitský betlém v Česku. Jde o dílo lokálních umělců, možná i samotných jezuitů. Postavy mají výšku až jeden metr, z původních třiceti se jich dochovalo jedenáct. Betlém byl původně jen dočasně umístěn na faře ve Dvoře Králové nad Labem, u jeho převozu do Domova svatého Josefa v Žirči byl i náš reportér Václav Plecháček.

Nacházel se na oltáři nějaký neobvyklý nebo zvláštní prvek, který dal například restaurátorům nejvíc zabrat?
„Čekalo tam na restaurátora takové velké překvapení. Protože v centrální části oltáře je socha svatého Jana Nepomuckého, která vypadala jako dřevěná. Byla totiž také přebarvena oním hnědým emailem. Při obnově ovšem bylo zjištěno, že jde o sochu, která je celá z vosku."

A Dominik Melichar hned doplňuje: „To jsme vůbec nevěděli, že už v baroku se dělaly sochy právě ve vosku a v barevném provedení. A dokonce má oči skleněné. Takže je to takový unikát, že už koncem 18. století byla taková technologie a dokázali z včelího vosku vytvořit celou sochu."

Boční oltář svatého Ignáce z Loyoly je tedy dokončen. Ten sousední v kostele svaté Anny v Žirči oprava teprve čeká. Pokud půjde vše podle plánů, tak se na něj dostane už v příštím roce.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související