Osmimetrový oltář Zasnoubení Panny Marie v kostele v Žirči se dočkal po téměř 200 letech obnovy

20. červenec 2020 08:38

V kostele svaté Anny v Žirči teď neuvidíte vzácný osmimetrový oltář. Po necelých 200 letech prochází obnovou. Domov svatého Josefa za ni zaplatí milion a půl korun. Díky manipulaci s tímto unikátem ale odborníci přišli na jeden důkaz zásadní historické události, která ovlivnila podobu současného kostela a téměř celé obce.

Čtěte také

Zástupce ředitele místní charity Pavel Melichar rozdává úkoly ohledně odkrytí a renovace zdejšího obrovského oltáře.
„Oltář má pravdu do výšky osm metrů. Zbyly tu původní stěny kostela, zčásti římsy, zčásti osekáno na cihly tak, aby se korpus bočního oltáře tam vešel."

Teď se tedy přemýšlí co s odkrytými zdmi za oltářem. Je to kus historie.
„Použijeme klasické vápenné barvy, vybílíme to a určitě to pomůže i dezinfekci stěn, protože spodní část je velice zavlhlá."

Oltář je tedy teď v rukou restaurátorů

Momentálně oltář není v kostele k vidění, ale zbyla tu zeď, která se opravuje. Jan Staněk, projektový manažer zdejšího domova ale říkal, že zde objevili nějaké překvapení.

V kostele svaté Anny v Žirči u Dvora Králové nad Labem můžeme slyšet úplně nový zvuk varhan

„Je to tak, když jsme oltář rozebrali, tak nám spadla brada. Protože měli pohled 200 let zpátky do historie, kdy byl v Žirči veliký požár. Oltář byl totiž vzadu celý ohořelý, stejně jako zeď. Je tedy zřejmé, že od té doby nebyl rozebrán. Že požár ustál a přežil. Tento vzácný oltář. Ale významně ho požár poznamenal. Nechybělo mnoho a oltář tady dnes nebyl."

Čtěte také

Je tu s námi také Ivo Tauchmann, znalec místní historie. Jak to tedy v Žirči vypadlo krátce po onom požáru v minulosti?

„Ještě asi dva dny se po onom požáru konala mše. Ale jelikož byla prohořelá střecha a začaly padat plechy, tak se potom mše konaly venku před kostelem. Požár začal 1. dubna 1825 v místním hostinci U tří kaprů, kde paní hostinská smažila žabí stehýnka. Hostinec stál sice na rohu vesnice, ale protože byl velký vítr, tak se oheň přenesl. Protože všechny domy byly dříve dřevěné, tak do došlo až k jezuitské rezidenci a na kostel."

Obrovský barokní oltář Zasnoubení Panny Marie by se měl do kostela svaté Anny v Žirči vrátit po restaurování za tři roky.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související