V Žirči přivoníte k bylinkám a prožijete svůj levandulový, dobromyslový nebo tymiánový léčivý příběh

28. srpen 2020

Od jara do podzimu se Bylinková zahrada Josefa Kamela v barokním areálu Žireč proměňuje v oázu klidu, odpočinku a rozjímání nad životem. A také se tam odehrávají léčivé příběhy. Jeden uslyšíte i v reportáži, kterou mezi voňavými záhony natočila v doprovodu správce zahrady Jana Lonce redaktorka Vlaďka Wildová.

Barokní areál Žireč je místem příběhů. Některé z nich ožívají i v nejstarší bylinkové zahradě ve východních Čechách. Právě tady a v sousedním přírodním žirečském parku rádi odpočívají i klienti Domova sv. Josefa, které roztroušená skleróza upoutala na vozík.

Čtěte také

Vy svou návštěvou potěšíte nejen sebe, ale podpoříte i péči o tyto pacienty. A dozvíte se také, proč zdejší zahrada nese jméno jezuitského misionáře Georga Josepha Kamela.

Jezuita Josef Kamel, významný botanik a lékárník pocházel z Moravy. Popsal mnoho léčivých bylin a věnoval se také charitativní práci. I proto patří jeho jméno k žirečské bylinkové zahradě, která navazuje na tradici klášterních zahrad, jež zakládali už benediktini ve 13. století.

Chráněný pěstební příběh v Žirči

Bylinková zahrada Josefa Kamela v Žirči byla otevřena v květnu roku 2013 na místě staršího zahradnictví, které navazuje hlavně na středověké klášterní bylinkové zahrady. Příchozím se tu věnují lidé se sníženou pracovní schopnost a s pomocí asistentů tady podle svých možností „zahradničí", ale hlavně odpočívají, žirečtí pacienti.

Historie bylinkové zahrady v Žirči
Na místě zdejší bylinkové zahrady bylo zahradnictví zřejmě už v době působení jezuitů v 18. století. V 19. století zde stály skleníky a oranžérie navazující na park s výsadbou okrasných ornamentálních záhonů. V místě historického zahradnictví byla v květnu roku 2013 otevřena bylinková zahrada, která se svou kompozicí opírá o pěstování bylin a jiných užitkových rostlin v minulosti. Zároveň přináší užitek a pacientům Domova svatého Josefa poskytuje odpočinek a prostor pro duševní regeneraci sil. Zahrada také zásobuje zdejší kuchyni čerstvými bylinkami i zeleninou. Pacienti si sami mohou vypěstovat bylinky od semínka a přes jejich ošetřování až po sklizeň.

Objevíte zde i tematické záhony od biblického přes mátový, šalvějový a mnohé další. A co o světě bylin ještě nevíte, to se dozvíte přímo na místě. Mezi záhony můžete procházet, relaxovat na lavičkách, cesty jsou přizpůsobené i pro vozíčkáře.

Čtěte také

Kovanou branou u historické oranžérie projdete ze zahrady do přírodního parku, prožijete si svou cestu růžovým loubím a můžete také obdivovat secesní altán, ve kterém se konají i svatební obřady.

V parku je od roku 2017 přístupné cyklomuzeum s největší stálou expozicí cyklistiky ve střední Evropě. I tady je chráněné pracoviště, ve kterém vás obslouží pracovníci se sníženou pracovní schopností.

20. září 2020 se od 9 do 18 hodin koná v Bylinkové zahradě Josefa Kamela v Žirči druhé Bylinkobraní. Čeká vás pohodový den s kulturním programem a s představením středověkých řemesel. Výtěžek ze vstupného půjde na zajištění rehabilitace pro nemocné s roztroušenou sklerózou, kteří mají v žirečském areálu svůj domov.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka