Jediné naše zařízení pro lidi s roztroušenou sklerózou trápí nedostatek rehabilitačních pracovníků

4. srpen 2020

V Domově sv. Josefa v Žirči u Dvora Králové nad Labem chybí fyzioterapeuti a ergoterapeuti. Jde přitom o jediné zařízení svého druhu v Česku. Lidem s roztroušenou sklerózou v něm poskytují komplexní lůžkovou péči zaměřenou na specializovanou rehabilitaci. Tu teď ale kvůli nedostatku pracovníků musí omezovat.

„Malíček zvedneme a ťukneme dvakrát. Jednou a podruhé."
Tělocvična Domova sv. Josefa v Žirči. Žíněnka, gymnastický balon a nebo cvičební lehátko přizpůsobené na manipulaci s lidmi s těžkými pohybovými problémy. V rohu u stolu právě ergoterapeutka Hana procvičuje s klientkou jemnou motoriku rukou.
„Kam to nejvíc půjde. A natáhnout zpátky."

Čtěte také

Momentálně je jedinou ergoterapeutkou v zařízení, je tady ale jen na brigádě. Stále totiž studuje.
„Já jsem si chtěla vyzkoušet práci s klienty, kteří trpí roztroušenou sklerózou. Budu o tom psát i svoji bakalářskou práci. Proto jsem s tím chtěla mít praktickou zkušenost.“

Hana pochází z Českého Těšína a po ukončení studia se do Žirče s velkou pravděpodobností nevrátí.

Ví to i vedoucí rehabilitace pro trvalé pobyty Dana Cibulková.
„Rádi bychom si tady Hanu nechali, protože je velmi šikovná. A vedle ještě máme také moc šikovnou fyzioterapeutku. Obě studují vysokou školu a myslím, že si budou hledat zaměstnání v místě svého trvalého bydliště.“

Důvodů proč je o místa fyzioterapeutů a ergoterapeutů v Domově sv. Josefa tak malý zájem je podle Dany Cibulkové víc, jedním z nich může být i prognóza klientů. Je totiž mnohem horší, než třeba u lidí po úrazech.
„Když máte klienty na ambulancích, tak tam vidíte jejich posun. Například po zlomenině zaznamenáte větší rozsah pohybu, vidíte, jak pacient lépe obsluhuje svoji končetinu. Tady u nás, byť se samozřejmě sebevíc snažíme, tak to prostě půjde až do úplné imobility u toho klienta.“

Čtěte také

Situace s rehabilitačními pracovníky je tak v Žirči vážná.

Domov, s kapacitou téměř devadesát klientů, shání dva ergoterapeuty na trvalou spolupráci přes půl roku, na zveřejněný inzerát se neozval nikdo. A to je znát i na četnosti, s jakou klienti cvičí.

„Dá se říct, že máme teď minimální hranici, aby klienti cvičili alespoň dvakrát v týdnu. Ale rádi bychom jim dopřáli větší intenzitu,“ dodává vedoucí Domova sv. Josefa v Žirči u Dvora Králové nad Labem Dominik Melichar.

Domov sv. Josefa v Žirči
je jediným lůžkovým zařízením v České republice pro nemocné roztroušenou sklerózou. Domov nabízí tři typy pobytu. Pozorný personál naplňuje všechny potřeby klientů pro jejich plnohodnotný život. Nabízí také zapůjčení pomůcek. Pomáhá nemocným s roztroušenou sklerózou žít plnohodnotný život.

Okamžitě by přijal nejen dva zmiňované ergoterapeuty, ale volná je i pozice fyzioterapeuta. Ani o ni zájem ovšem není.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.