Léto patří všem! Zahrada obecně prospěšné společnosti Apropo Jičín se změnila v terapeutickou oázu

7. srpen 2020

V Lípovce, zahradě obecně prospěšné společnosti Apropo Jičín se o letošních prázdninách konají kempy s terapeutickými dílnami pro klienty s mentálním postižením. Prožívají tam pětidenní pobyty, které na ně mají blahodárný vliv.  

Pro rodiče klientů je to zároveň příležitost si odpočinout, ale také se věnovat tomu, na co jim obvykle nezbývá čas.

Čtěte také

Soňa Velebná, vedoucí osobní asistence Apropa nás nechala do jednoho z pobytových týdnů nahlédnout právě ve chvíli, kdy asistenti přebírali vozíčkáře od rodičů.

Po uzavření stacionáře v době jarní koronakrizie se teď zaměstanci společnosti snaží tuto vynucenou pauzu vynahradit klientům i jejich rodinám a věnují se jim při terapeutických pobytech Lípovka. Název je inspirovaný stejnojmennou zahradou u stacionáře v Soudné, která sousedí s Valdštejnskou lipovou alejí.

Apropo Jičín, o.p.s.
pomáhá rodinám, které se starají o dítě s postižením a dospělým s postižením, žít co nejnormálnější život.

Apropo se v terapeutickou oázu proměnilo už na začátku července a pak i v jeho závěru. Pobyty jsou naplněné jak individuálními, tak skupinovými terapiemi, mezi které patří například muzikoterapie.

„Počasí nám přeje, hodně aktivit se odehrává venku na naší krásné zahradě Lípovce. Ta poskytuje nejen rozmanitá zákoutí pro všelijaké činnosti, ale každý tam najde i klid a stín pro odpočinek v horkých letních dnech. Otevřená je i pro veřejnost," dodává Jitka Králová, ředitelka Apropa Jičín.

Čtěte také

Poděkování podle ní patří i apropákům ze sociálně terapeutických dílen AJdeTo!, kteří se každý den postarali o vynikající domácí stravování.

„Když jsme viděli, jak při prvním terapeutickém pobytu na začátku července už během dvou prvních dnů naši klienti pookřáli, úplně se uvolnili, byli veselí a byla tady nádherná rodinná atmosféra, tak jsme věděli, že má smysl pokračovat dál. A i teď, při druhé „Lípovce" se nám to potvrdilo," dodává na závěr vedoucí osobní asistence Apropa Soňa Velebná.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka