„Nevím, jestli vůbec můžu ven.“ V nelehké situaci potřebují lidé se zdravotním postižením pomoc

25. duben 2020

„Kdy už tahle situace skončí?“ ptá se už poněkolikáté během čtvrthodinového telefonátu klient neziskové organizace Apropo Jičín, kterému schází jistota sociálně terapeutických dílen. Ty jsou, podobně jako denní stacionáře, uzavřené.

Lidé se zdravotním postižením, ale i ti, kdo o ně pečují, zažívají obavy a strach. Zprávy, které se k nim ze sdělovacích prostředků dostávají, paniku často jen prohlubují. Přesto se jim i jejich rodinám na Jičínsku dostává pomoci, aby v nelehké situaci nezůstali sami.

Kontakt s nimi udržují i Soňa Velebná, vedoucí osobní asistence a Hana Pěničková, vedoucí sociální rehabilitace. Pro klienta Ivana je to teď hodně důležité:

Současná situace je pro Apropo výzvou

Kromě osobní asistence přibyla i další práce, jako je například šití roušek.

Čtěte také

Velkou zkouškou procházejí pracovníci sociální rehabilitace. Jejími klienty jsou lidé s mentálním, kombinovaným nebo tělesným postižením ve věku od 18 do 55 let.

Všichni vlastně potřebujeme to samé: vědět, že se máme na koho obrátit

Většina klientů už vloni nacvičovala, jak zvládat zátěžové situace, teď všichni zažívají trénink „na ostro“ jen s nezbytnou podporou pracovníka na dálku.

Bratři vozíčkáři se na týden přestěhovali z rodiny do bytu v domě s pečovatelskou službou. Starají se tam o ně zaměstnanci Apropa

Situace spojená se šířením koronaviru je nová pro všechny, nejen pro lidi s postižením.

Čtěte také

Vzájemná podpora, pochopení a možnost komunikace může být pro mnohé z nás větší pomocí než jindy.

„Klienti i rodiny by měli vědět, že jsme tady pro ně, že i teď na dálku mohou žádat podporu v dosavadních návycích,“ dodává Hana Pěničková, vedoucí sociální rehabilitace neziskové organizace Apropo Jičín, o.p.s.

Právě ona zkusila nově využívat vedle telefonátů i video chat s těmi klienty, kteří takový způsob komunikace zvládnou, nebo jim pomohou jejich blízcí.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.