V Domově svatého Josefa v Žirči vzniknou „chytré byty“ pro nemocné s roztroušenou sklerózou

13. březen 2021 08:56

Barokní areál Domova svatého Josefa v Žirči na Trutnovsku se rozšíří o další prostory. Tzv. chytré byty včetně rehabilitačního zázemí a dalších služeb pro nemocné roztroušenou sklerózou vzniknou v jedné z bývalých hospodářských budov jezuitského kláštera.

Plánované využití prostoru vychází z úspěšné akce s názvem Domovenka, která v současnosti pomáhá lidem zvládat toto zákeřné onemocnění v domácím prostředí.

Čtěte také

„Podívejte, jak je ten dům poslepovaný. To je opravdu každý pes, jiná ves. Tohle opravovat bude výzva pro architekta i stavaře. A samozřejmě i pro nás," říká Jan Staněk, projektový manažer Domova svatého Josefa v Žirči.

A ta výzva začíná. Jdeme do staré budovy.
„Těžko říct, co tady vlastně kdysi bylo. Ale jisté, že tento objekt tady stál určitě už v době, kdy zde byli Jezuité. To znamená, že se nyní vracíme zhruba 300 let zpátky. Je možné, že tady třeba bývala konírna, protože stojíme v bývalém klášterním velkostatku."

Jsme v malé a členité místnosti. Jsou tu klenuté stromy a také několik kamenných pilířů. Co tady v budoucnu bude, jaký je záměr touto budovou?

„Budeme se snažit udělat to, co už jsme v oné dvacetileté historii několikrát zvládli. Vytvořit takové prostředí, kde se snoubí baroko, tedy historie, s moderní péčí o nemocné s roztroušenou sklerózou."

„My jsme během těch dvaceti let pochopili, že jsme za rok schopni obsloužit asi 400 až 500 klientů."

Což je ovšem stále málo na počet nemocných s touto diagnózou v celé republice.
„Nemocných s roztroušenou sklerózou v České republice je přes 20 tisíc. Z toho odhadujeme, že asi 5 tisíc lidí je už v pokročilejším stádiu nemoci. Vezměte si, že třeba jen na dlouhodobý pobyt máme 130 žádostí."

Teď by tedy měly vznikat další prostory, kam by mohli lidé jezdit. Ale trošku nevšedně. Není to místo, které navýší domovu počet lůžek?

Čtěte také

„Ano i ne. Navýšíme, ale tato služba je již zaměřena úplně jinak. Je to nový veliký strategický záměr domova. Jeho cílem je podpořit klienty a rodinné pečující v domácí péči. To znamená, že tady, v takzvaných chytrých bytech, by měl probíhat v rámci týdenních pobytů nácvik soběstačnosti."

„Chtěli bychom tu předávat klientům a jejich rodinám naše dvacetileté zkušenosti, které jsme získali z terapií a aktivizací. Aby zkrátka doma potom zvládali svou nemoc lépe."

Prošli jsme starou budovou. Je s námi i Dominik Melichar, vedoucí Domova svatého Josefa v Žirči. Je to již poslední budova v areálu, která zůstává k přebudování, nebo je jich tu ještě víc?

„Ne, není to poslední budova. Ještě nás čekají další objekty, které jsou spíš hospodářského typu. Tam zatím přesné záměry hledáme."

Domov sv. Josefa v Žirči
je jediným lůžkovým zařízením v České republice pro nemocné roztroušenou sklerózou. Domov nabízí tři typy pobytu. Pozorný personál naplňuje všechny potřeby klientů pro jejich plnohodnotný život. Nabízí také zapůjčení pomůcek. Pomáhá nemocným s roztroušenou sklerózou žít plnohodnotný život.

Pokud půjde vše podle plánu, tak by mohli klienti začít využívat nový objekt v Domově svatého Josefa v Žirči na Trutnovsku od roku 2024.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související