Domov svatého Josefa nabízí „domovenky“ pro lidi s roztroušenou sklerózou. Přispět na ně může každý

22. listopad 2020 10:35

Novou službu nemocným s roztroušenou sklerózou nabízí Domov svatého Josefa v Žirči u Dvora Králové nad Labem. V ní myslí především na lidi, kteří se se zákeřným autoimunitním onemocněním potýkají osamoceně ve svých domovech. Službu může využít kdokoliv z celé republiky a přispět na ni může každý z nás. 

Čtěte také

„Já pro vás mám jednu radostnou zprávu. Našel se dárce, který daroval Domovu svatého Josefa domovenku v hodnotě 286 korun, což je takový symbolický poukaz na jednu hodinu odborného poradenství doma."
Zaměstnanec Domova svatého Josefa Jan Staněk právě předává jednu z prvních domovenek klientce Evě Krýlové. Ta do Žirče přijela na dvouměsíční ozdravný pobyt.

Po zbytek roku žije sama v Praze a musí se tak o sebe postarat. Což v této době není snadné.
„Jednak vnímám napětí ve společnosti, což je pro mne velmi nepříjemné, protože mám moc ráda lidi a velmi ráda mezi ně chodím. A současně mi velmi chybí kultura. To mne omezuje, protože sedím doma. Takže to přináší trochu smutku a není mi úplně nejlíp."

Novou službu pro nemocné roztroušenou sklerózou paní Eva rozhodně využije a už má dokonce i jasnou představu jak.
„Tady po poradě se zdejšími fyzioterapeuty budu potřebovat nové pomůcky pro zlepšení pohybu. Tudíž zlepšení soběstačnosti, o což mi jde především."

Čtěte také

V celé republice žije více než dvacet tisíc lidí s roztroušenou sklerózou. Nová poradenská služba by jim měla pomoci v mnoha oblastech.
„Těch pozic je skutečně mnoho, například fyzioterapeut, psychoterapeut nebo speciální pedagog, který řeší alternativní komunikační pomůcky, když přestanou například fungovat ruce. Logoped zase usiluje o to, posílit řečové a polykací svaly, protože si nedovedete představit, jaký to je problém, když se někdo nemůže najíst."

Díky domovenkám se podle Jana Staňka otevírá ostatním lidem možnost pomoci nemocným. Poradenskou hodinu totiž mohou zasponzorovat.
„Tohle je i velký apel na všechny občany, kteří vidí smysl v tom, pomáhat potřebným."

Domov sv. Josefa v Žirči
je jediným lůžkovým zařízením v České republice pro nemocné roztroušenou sklerózou. Domov nabízí tři typy pobytu. Pozorný personál naplňuje všechny potřeby klientů pro jejich plnohodnotný život. Nabízí také zapůjčení pomůcek. Pomáhá nemocným s roztroušenou sklerózou žít plnohodnotný život.

Další informace o nové poradenské službě jsou na webových stránkách Domova svatého Josefa v Žirči.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související