Apiterapie využívá léčivé síly včelího jedu na zmírnění závažných stavů, např. roztroušené sklerózy

2. listopad 2016

Radioporadna: plk. MUDr. Radek Hubač, hlavní hygienik Ministerstva obrany. APITERAPIE využívá léčivé síly včelího jedu na zmírnění závažných stavů, jako je roztroušená skleróza, artritida či kožní lupus. Zajímavá osobnost je hostem radioporadny Českého rozhlasu Hradec Králové každý všední den po 11. hodině.

Apiterapie je léčba člověka s pomocí včel a jejich produktů. Může být použita jako léčba konkrétních problémů nebo jako prevence. Objevitelem apiterapie je Dr. Philipp Terč.

Lidskému zdraví je prospěšné v podstatě vše, co včely vytvářejí:

Med je nejznámější. Používá se při nachlazení, zánětech, ztrátě energie atd., lze ho blahodárně používat na masáže a zábaly.
Propolis - používají včely jako desinfekci, obdobně působí i na člověka. Používá se tam, kde potřebujete zničit bakterie, zabránit jejich šíření.
Mateří kašička - včelí larva i matka jsou po ní schopny přibrat za den až dvojnásobek své váhy, je tedy velmi výživná. V krémech je jí sotva znatelné množství a jsou i tak velmi účinné.
Pyl - není v pravdě včelí produkt (včely ho přinášejí z květů), ale perga (fermentovaný pyl získávaný z pláství s o 50% větší účinností) by bez působení včel jen těžko vznikal. Kladný účinek má v boji proti alergiím, astmatům, zánětům.
Vosk - asi nejméně léčivá látka, aroma svíček pomáhá dýchacím cestám (mj. i proto, že vosk není zcela čistý a obsahuje i částečky pylu a propolisu, které se při hoření uvolňují)
Jed - nejintenzivnější lék. Působí proti revmatismu, proti „tenisovému lokti“, dokáže rozpustit některé látky, usazené v kloubech apod.
Mezi produkty nepatří, ale na zdraví, především psychické, má kladný vliv i péče o včelstvo.

Včela

Apiterapii lidé nevědomky využívají, když si dají med při nachlazení do čaje apod. S jídlem se do těla člověka dostávají jednotlivé léčivé látky nejčastěji (med s něčím, potraviny s mateří kašičkou, propolisem).

Do apiterapie lze zahrnout i používání krémů nebo masáží. Nejčastěji se používá medová masáž a regenerační krémy s mateří kašičkou (gelée royal, prostý francouzský překlad). Přípravky kůži regenerují, hojí rány, hydratují.

Apiterapií je i aplikace jedu včelím žihadlem - řízené bodnutí včelou. Použití této metody je poměrně složitější. Včely vytváří pokaždé jiný jed podle toho, odkud berou svoji potravu. I dávka může být různě silná.

Spustit audio