V Česku je jediný pacient trpící roztroušenou sklerózou, kterému VZP proplácí léčbu konopím

27. září 2019

Dlouhý boj s nevyléčitelnou nemocí a následně i se zdravotní pojišťovnou. To je ve zkratce příběh dvaapadesátileté ženy trpící roztroušenou sklerózou. Žije v Domově sv. Josefa v Žirči u Dvora Králové nad Labem, je upoutaná na invalidní vozík a na úporné bolesti, křeče a zácpu ji pomáhá pouze marihuana. Tu ji po třech letech soudních sporů začala teprve nedávno proplácet Všeobecná zdravotní pojišťovna. 

„Postupně se dostavovaly bolesti a křeče," popisuje vývoj své čtvrt století trvající nemoci Martina Kafková.

Čtěte také

Problémy nejprve řešila léky proti bolesti a mentolovými mastmi. Příliš nepomáhaly. Pak ji navíc ochrnula střeva a pět let trvající úpornou zácpu chtěli lékaři vyřešit umělým vývodem.
„Tak jsem na revers uprchla domů umřít. Řekli mi, že pokud si to nenechám udělat, tak mi střeva prasknou a následovat bude otrava krve, celková sepse a exitus."

Večer po příjezdu domů z nemocnice za ní přišel kamarád a přinesl ji marihuanu. Prý ať si ji nadrobí do jídla.
„Nic jsem od toho nečekala. A strašně jsem se divila, když mne druhý den příroda vyhnala do oné místnosti a všechno proběhlo naprosto normálně, jako bych byla zdravá."

léčivé masti z konopí, konopné krémy (ilustrační foto)

Následně přišla na to, že ji marihuana pomáhá i na nepříjemné křeče a v pětatřiceti letech se ji naučila kouřit.

Čtěte také

Konopí si nejprve pěstovala s manželem, posledních deset let zajišťoval potřebné dávky její otec. A to přesto, že riskoval problémy s policií.

Když v roce 2013 prošel zákon o léčebném konopí, zdálo se, že už nebude muset marihuanu pěstovat pokoutně. Úřadům ale tři roky trvalo, než dokázaly zajistit konopí do lékáren.

A ani to pro Martinu Kafkovou nebylo řešení, měsíčně totiž potřebuje konopí za třicet tisíc korun.
„Byl problém s penězi, kde na to vzít."

Domov svatého Josefa v Žirči je jediným místem v ČR, kde nacházejí opravdové útočiště lidé nemocní nevyléčitelnou roztroušenou sklerózou. V domácí atmosféře s odbornou zdravotní péčí zde mají možnost žít plnohodnotný, aktivní a důstojný život. Jde o nestátní zdravotnické zařízení, které zajišťuje lidem nemocným roztroušenou sklerózou podmínky pro důstojný život. Domov je umístěn v prostorách barokního kláštera se zámeckým parkem v Žirči u Dvora Králové.

Její otec proto požádal zdravotní pojišťovnu, jestli by léčbu mohla proplácet. Neuspěl a musel k soudům. Boj trval tři roky, a teprve když uspěl i u ústavního soudu, začala VZP letos v létě léčbu proplácet.

Pojišťovna poslala k případu jen písemné vyjádření, podle něj postupuje v souladu s rozhodnutím soudu a další obdobné žádosti neeviduje.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.