V josefovské pevnosti u Jaroměře brzy uvidíte novou expozici meziválečných a válečných vozů

1. březen 2020 08:28

V pevnosti Josefov na Náchodsku vzniká nová expozice historických vozů. Podle Tomáše Kunsty z Klubu vojenské historie Brendy Josefov byly v těchto místech ve třicátých letech minulého století jak vozatajské kasárny, tak automobilní oddíl. A právě lesk a krása starých vozů se má do Bastionu číslo 10 opět vrátit.

Vešli jsme do prostoru, který se hodně podobá stodole, ale jmenuje se trošku jinak. A vidět je tu nějaký téměř vrak automobilu.

Čtěte také

„Teď se nacházíme v kasematách. Je pravda, že tento první vůz, který je vidět, tak je čerstvě přivezený. Je to torzo Opel Olympia někdy z roku 1938 a čeká na své zrestaurování. Pomalu jej budeme dávat dohromady," popisuje Tomáš Kunst.

„Je to hodně předrenovační stav, kdy takto byl automobil odkoupen od majitele po 25 letech, který ho původně zakoupil s tím, že jej bude renovovat. Ale sešlo z toho a nám se podařilo získat několik vozů. Další je hned za rohem."

V pevnosti Josefov na Náchodsku vzniká nová expozice historických vozů

„Tady už jsou potom vidět zrestaurovaná vozidla. Máme tady Pragu RN, Tatru 805 a také Škodovku z roku 1939. Jde o nákladní vozy. A tohle je speciál, který sloužil na letišti hasičům nebo jako výjezdový autokar pro policii ve 30. letech minulého století. To je vojenský speciál Praga RN."

Je tu také další osobní vůz

„To je druhá Opel Olympia. Je to čtyřdvířko, patnáctistovka. Prapůvodně byla tmavě zelená. A chtěli bychom ji vrátit do původní podoby. Tato auta sem byla přivezena asi před 14 dny a postupně budou zakomponována do expozice."

Tomáš Kunst nás pyšně vede do zadní části expozice

Čtěte také

„Tady máme takové naše dva mazlíky, kompletně hotové auto UNION DKW a vedle Ford Taunus. Do těch už bychom si mohli i sednout. Jen nastartovat nemůžeme, protože auta jsou zazimovaná. Jinak jsou ale kompletně pojízdná a chystají se na akci. V květnu budou vyrážet na cestu."

„Jsou to třicátá léta minulého století. Je to v podstatě lidově řečeno předchůdce Trabantu. Protože půlka je z překližky. Boky vozu, to je všechno ze dřeva. Tak to bylo původně konstruováno," doplňuje Tomáš Kunst.

Nová expozice automobilů ze 30. let 20. století bude pro návštěvníky poprvé přístupná v Bastionu číslo 10 v pevnosti Josefov na Náchodsku od dubna letošního roku.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související