I pohled na zubní vrtačku z roku 1941 nabízí expozice vojenského lékařství v pevnosti Josefov

13. květen 2019 11:45

Operační sál z 1. světové války nebo třeba zubařská polní vrtačka z roku 1941 - takové a mnohé další exponáty jsou k vidění v nové expozici zdravotní služby. Ta je umístěna v Bastionu číslo 10 josefovské pevnosti na Náchodsku. Nové prostory si v doprovodu Tomáše Kunsty z Klubu vojenské historie Brendy Josefov prohlédla reportérka Jana Házová.

Stoupáme po schodech do prvního patra Bastionu číslo 10.
„Přesně tak. Zde byla bývala ošetřovna a naší expozicí se sem zase bude vracet ona lékařská služba. Půjdeme chodbou doleva a odbočíme prvními dveřmi vlevo. Tady je expozice k Josefovu mezi lety 1900 až 1938. A potom budeme přecházet do dalších místností, kde ta expozice probíhá až do roku 1945."

Radnice v Jaroměři dál hledá využití pro chátrající objekty bývalé pevnosti v Josefově

Radnice v Jaroměři dál hledá využití pro chátrající objekty bývalé pevnosti v Josefově

Vězeňská služba České republiky novou věznici v objektu bývalé pevnosti v Josefově nevybuduje. Jednání s městem skončila a radnice v Jaroměři teď musí hledat další možné využití pro aspoň některé chátrající budovy v areálu. Za jejich základní údržbu platí město statisíce korun ročně. 

Můžeme se podívat na nějaký v uvozovkách lékařský poklad, který nyní Josefov ukrývá?
„Ukáži vám zubní vrtačku z roku 1941. Jedná se o elektricko - šlapací zubní vrtačku. To je takový jeden z našich unikátů. Půjdeme přes přijímací kancelář už přímo na operační sál zubní ordinace."

A Tomáš Kunsta vzápětí doplňuje: „Je to univerzální polní zubní vrtačka. Při transportu se převážela v takovém setu. Ten tvořilo několik krabic, kde měl lékař k dispozici kompletní vybavení. A mohl je použít kdekoliv."

Expozice vojenského lékařství v pevnosti Josefov

Obyčejná židle, na ní je přidělána lampa a prostor pro kelímek a plivátko. Plus opěrka na hlavu. To je prakticky vše.
„Tady si lékař posadil pacienta. A když měl k dispozici elektrický proud, připojil se normálně do sítě. A pokud neměl tu možnost, tak pomocník šlapal a lékař mohl vrtat."

V pevnosti Josefov je otevřena nová expozice dělostřelectví. Co v historických chodbách uvidíte?

V pevnosti Josefov je otevřena nová expozice dělostřelectví

V josefovské pevnosti na Náchodsku vznikla nová expozice, která se věnuje dělostřelectví. Najdete ji v bastionu číslo 9 a zabírá velkou část prostor, které měly sloužit ke skladování vojenského materiálu. Co je v historických chodbách k vidění? To zajímalo reportérku Janu Házovou.

Co se samotné vrtačky týká, tak je vidět stojan, nějaké kolo, na kterém je provoz jako pohon. Musela ta být docela odvaha na takové křeslo sednout.
„Vrtačka funguje na principu kolovrátku. Šlape se, přes velké kolo na menší, tím se zvýší otáčky. Vrtačka je zatím v nálezovém stavu, a šlapat tedy na ni zatím nejde. Ještě není provoz plně dodělaný."

Takže se vůbec netuší, jaký měla vrtačka zvuk? Protože onen pověstný zvuk zubní vrtačky, jak jej známe dnes, nemá nikdo rád.
„Tak tohle znělo ještě hůř než vrtačky současné doby. Máme to vyzkoušeno na vedlejší bílé zubní vrtačce. Jedná se o takový typický pištivý zvuk. Tahle vrtačka tedy už není šlapací, je modernější, pochází nějak z doby okolo roku 1945. Pouze se u ní nohou přidávaly otáčky. Jako plyn v automobilu," uzavírá rozhovor Tomáš Kunsta.

Kdo by chtěl proniknout do tajů vojenského lékařství, tak má možnost v Bastionu číslo 10 v Josefově.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související