V bývalé vojenské věznici v Josefově vznikne do dvou let nejen muzeum, ale taky úniková hra

25. únor 2019 09:23

Bývalá vojenská věznice v Josefově na Náchodsku bude přístupná pro návštěvníky. Podle Tomáše Kunsta z Klubu vojenské historie Brendy Josefov měl být prostor opravený už v letošní sezoně. Práce se ale protahují. V jakém stavu jsou interiéry věznice v současné chvíli a co v nich vznikne, zajímalo reportérku Janu Házovou. 

Zastavili jsme se před vchodem do bývalé věznice. A jdeme se podívat nahoru. Procházíme dveřmi a úzkým schodištěm.

„Nacházíme se v horním patře bývalé vojenské věznice. Nebyla to normální věznice, ale byla určená pro vojáky. A sloužila v druhé polovině minulého století. Tedy se používala. A dokonce máme i několik pamětníků, kteří tady seděli," říká Tomáš Kunst.

V Josefově bude na Silvestra poprvé otevřena nová expozice vojenského lékařství a techniky

V Bastionu číslo 10 v Josefově vznikla nová expozice vojenského lékařství a techniky

V pevnostním městě Josefov na Náchodsku vznikne nová expozice vojenského lékařství a techniky. Pro návštěvníky bude její část poprvé otevřena na Silvestra tohoto roku. Do Bastionu číslo 10 se proto vypravila v doprovodu předsedy klubu vojenské historie Brendy Josefov Tomáše Kunsta reportérka Jana Házová. 

„Po celé délce budovy máme dlouhou chodbu a z ní vycházejí buď jednotlivé cely, nebo tady konkrétně před námi je strážnice. Je zde vidět i systém vytápění. Na chodbě se nachází vrátka. Za nimi byla dvoje kamna. A tam dozorce topil, aby vězňům v celách nebyla zima."

Jde o velmi zajímavý prostor. I kdyby tady nebylo nic. Jenže ono se tady něco chystá.

„Už to mělo být. Ale bohužel, z našich organizačních důvodů, nejsme v tom daném termínu, v kterém už jsme měli být, abychom otevřeli. Ale pracujeme na tom. Chystáme tady nikoliv klasické muzeum, ale víceméně aby se zde návštěvníci objednávali a mohli si vše projít sami. Bude to zaměřeno na vojenství po 2. světové válce," vysvětluje Tomáš Kunst.

Bývalá vojenská věznice v Josefově na Náchodsku bude přístupná pro návštěvníky

A hned doplňuje: „Chceme to pojmout trochu jako únikovou hru. Zkrátka návštěvník by musel projít jednotlivé části objektu. A buď na vše přijde, nebo ne. A na základě toho potom na konci dostane certifikát, že prošel josefovskou věznicí."

Když jsme přicházeli, šli jsme po schodech do prvního patra. Bude mít Klub vojenské historie k dispozici ještě nějaké další?

„Tato budova má dvě patra. Přízemí a první patro. Vidíte, že vlhkost zde dosahuje do metru a půl a rekonstrukční práce tady budou daleko rozsáhlejší. A ještě nás čeká tento rok také legislativa. Vše dohnat abychom tady mohli oficiálně začít s pracemi," dodává Tomáš Kunst.

Pokud budou práce pokračovat podle plánu, měl by být objekt bývalé věznice v Josefově otevřen do dvou let.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související