5976 hodin práce. A model pevnostního města Josefova byl hotov!

19. srpen 2015

Máte rádi historii? Pak pro vás máme pozvánku do Josefova na Náchodsku - konkrétně na prohlídku modelu tohoto pevnostního města. Pokud do konce turistické sezóny pojedete přes Jaroměř, mám pro vás tip na zajímavou zastávku. V Josefově - v bastionu číslo 4 - si můžete prohlédnout model tohoto pevnostního města v poměru 1 : 300.

Model měří 34 metry čtverečné, vyrobený je z polystyrénu, vrstvené sádry a barev.

Vladimír Jirouš ho ve svém volném čase vyráběl 5976 hodin, což jsou čtyři roky a čtyři měsíce práce.

A pozval k němu redaktorku Kristýnu Štanderovou.

Model tedy představuje město v jaké době?

"Jsou tu takové dvě období. Opevnění se bztahuje k roku 1850, to bylo v takovém největším rozkvětu. A město je pak k současnosti", říká Vladimír Jirouš.

Čtěte také

"Proto jsou na modelu také vstupní brány, přestože ty již nestojí. Ale vztahují se k tomu opevnění. V Horní pevnosti šlo o Jaroměřskou, Hradeckou a Novoměstskou bránu. Čtvrtá brána pak byl v Malé pevnosti. Té se říkalo Korunní", upřesňuje Vladimír Jirouš.

Co dalo při vytváření modelu nejvíc práce?

"Skoro u každého prvku něco nastalo. Vždy nějaké to dilema bylo. A takové to nepracnější, tak byly vlastně ty stráně kolem celé pevnosti. Je to věrné, celý terén kolem pevnosti je udělán přesně podle plánů", říká Vladimír Jirouš.

V Josefově - v bastionu číslo 4 - si můžete prohlédnout model tohoto pevnostního města v poměru 1 : 300

Na celou pevnost byly spotřebovány miliony cihel

"Bylo tu celkem 7 cihelen a ty ročně vyprodukovaly 30 milionů cihel. To dělá za 7 let stavby celkem 210 milionů cihel", vypočítává Vladimír Jirouš.

Je tedy teď už model hotový?

"Ještě ne. Protože až to přijde do místní válečné prachárny tak se bude muset dát model ještě zasklít a udělat do něj elektroniku. Návštěvník bude mít k modelu na pultě legendu a bude si moci rozsvítit jednotlivé části pevnosti, aby věděl co kde přesně je", dodává Vladimír Jirouš.

autor: KS
Spustit audio