V Josefově bude na Silvestra poprvé otevřena nová expozice vojenského lékařství a techniky

21. prosinec 2018 10:21

V pevnostním městě Josefov na Náchodsku vznikne nová expozice vojenského lékařství a techniky. Pro návštěvníky bude její část poprvé otevřena na Silvestra tohoto roku. Do Bastionu číslo 10 se proto vypravila v doprovodu předsedy klubu vojenské historie Brendy Josefov Tomáše Kunsta reportérka Jana Házová. 

Josefovské podzemí nepatří v zimě turistům, ale stovkám savců z řádu letounů - netopýrům

Josefovské podzemí nepatří v zimě turistům, ale stovkám savců z řádu letounů - netopýrům

Josefovské podzemní chodby na první pohled zejí prázdnotou. Mají za sebou ale jedno velké pomyslné stěhování. Zatímco turisté pevnost na podzim opustili s prvními mrazy, střílnami a dalšími otvory se začaly do podzemí stěhovat stovky netopýrů. Najít je ale v rozsáhlém podzemním systému není zrovna jednoduché. Přesvědčil se o tom i náš reportér Martin Pařízek.

Procházíme dlouhou chodbou a míříme do Bastionu číslo 10. „Tady bude expozice směřována na 20. století. Bude tedy modernější oproti Bastionu číslo 1. A bude navazovat, když návštěvník přijde sem k nám, tak uvidí nové věci," vysvětluje Tomáš Kunst.

Jsme na nádvoří, když se rozhlédneme, tak vidíme cihelné budovy a dřevěná vrata.

„Tomu se říká kasematy. A původně tam byly železné mříže, byly to dělostřelecké kasematy. My to nyní využíváme pro naše budoucí expozice. Plánujeme umístit expozici do všech prostor Bastionu číslo 10. Současně s těmito prostory kasemat jsme získali i horní patro dvojitých kasáren. Tedy tam bude expozice zdravotní služby. A tady budou umístěny další exponáty, různé nákladní automobily a další technika, například také polní kuchyně a podobně. Půjdeme se podívat," zve nás Tomáš Kunst.

Josefovské podzemí nepatří v zimě turistům, ale stovkám savců z řádu letounů - netopýrům

Nahlížíme do jedněch vrat. Vešli jsme do ohromného klenutého prostoru. Je tu zaparkovaný vojenský vůz.

„Konkrétně Praga RN kterou používala československá armáda. Vyráběla se ve 30. letech minulého století, prošla druhou světovou válkou a posléze ji používala i československá armáda. Dál je tady Tatra 805, to je modernější kousek. A vedle je zaparkovaná Škodovka z roku 1939. Tady plánujeme právě expozici modernější techniky. Ale nechceme ukazovat jen hotové exempláře, ale i jak probíhá jejich vlastní renovace. Expozice bude představovat dílnu z třicátých let. Je tady také vidět rám jednoho z vozů, který čeká na renovaci. Stejně vypadala tato opravená Pragovka," říká Tomáš Kunst.

V Josefově - v bastionu číslo 4 - si můžete prohlédnout model tohoto pevnostního města v poměru 1 : 300

A hned doplňuje co se ukrývá v bednách: „Jsou to zdravotní bedny a tam vidíme různé lékovky. Vešla se do nich například celá ordinace, celý operační sál. Pro zajímavost, máme zubní ordinaci z roku 1942 s elektrickou šlapací zubní vrtačkou. Tedy různé zajímavé exponáty. Ještě to není vše doděláno."

Nové expozice na Bastionu číslo 10 budou poprvé pro veřejnost otevřeny na Silvestra 31. prosince 2018 ve 14:00 hodin. A nová expozice zdravotní služby bude otevřena od května roku 2019.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související