Peníze z Evropské unie mají pomoci při opravách další části vojenské pevnosti v Josefově

17. leden 2017

Barokní pevnost Josefov by se v následujících letech mohla dočkat další částečné opravy. Na projekt Oživení pevnosti Josefov chce vedení města Jaroměř získat peníze od Evropské unie. V ideálním případě by se mohlo jednat až o 120 milionů korun.

Peníze chce Jaroměř investovat do severo-západní části pevnosti, kde je třeba vstup do podzemních chodeb. Radnice už vybrala projekční kancelář. Kolik se toho vlastně nakonec opraví bude záležet právě na objemu evropských dotací.

„Začali bychom s opravou na Bastionu I., což je pro nás jedno z klíčových míst, takové hlavní místo, kam přicházejí návštěvníci, kteří chtějí vidět podzemní chodby. Tam bychom rádi odstranili tu asfaltovou plochu, která tam původně samozřejmě vůbec nepatří. A rádi bychom odstranili plechová vrata," představuje hlavní prioritu oprav starosta Jiří Klepsla zvolený za Volbu pro město.

Čtěte také

Jaroměř počítá také s odvodněním hradebního příkopu a opravou samotných hradeb
Plány vítají památkáři, kteří sami sídlí v areálu pevnosti, říká jejich ředitel Jiří Balský: „My tento konkrétní projekt vítáme velice pozitivně, protože to znamená, že město jaroměř jde systematicky za postupnou obnovou celého hradebního areálu, který má obrovský turistický a vůbec památkový potenciál."

Hradby pevnosti s hradebním příkopem

Pokud se Jaroměři podaří od Evropské unie získat maximální možnou částku, tedy 120 milionů, chce vedení města zpřístupnit veřejnosti další část barokní pevnosti.

„Především na tom Bastionu IV. kde spolupracujeme s jedním kulturním spolkem, tak bychom rádi kompletně rekonstruovali stávající prachárnu. O čemž uvažujeme už delší dobu. Ale nejen to. Rádi bychom samozřejmě opravili jak vnitřní, tak i vnější hradby," říká starosta Jiří Klepsa.

Jaroměř musí na opravu části pevnosti přispět zhruba 20 miliony korun. Pokud se v letošním roce podaří zajistit peníze a všechna potřebná povolení, mohlo by se začít stavět už v roce 2018.

Spustit audio