V pevnosti Josefov je otevřena nová expozice dělostřelectví. Co v historických chodbách uvidíte?

7. květen 2019 10:07

V josefovské pevnosti na Náchodsku vznikla nová expozice, která se věnuje dělostřelectví. Najdete ji v bastionu číslo 9 a zabírá velkou část prostor, které měly sloužit ke skladování vojenského materiálu. Co je v historických chodbách k vidění? To zajímalo reportérku Janu Házovou.

Bastion číslo devět se skrývá za železnými vraty. Za nimi přicházíme na malé nádvoří, obehnané vysokými zdmi. A čekají nás další vrata. Ta vedou kam?
„Přímo již do samotného bastionu číslo 9. Jedná se o objekt, který již od začátku sloužil na obranu pevnosti. A byl jako jeden z prvních, který byl v celé pevnosti postaven," vysvětluje předseda sdružení Ochránci památek pevnosti Josefov Milan Libich.

V bývalé vojenské věznici v Josefově vznikne do dvou let nejen muzeum, ale taky úniková hra

Bývalá vojenská věznice v Josefově na Náchodsku bude přístupná pro návštěvníky

Bývalá vojenská věznice v Josefově na Náchodsku bude přístupná pro návštěvníky. Podle Tomáše Kunsta z Klubu vojenské historie Brendy Josefov měl být prostor opravený už v letošní sezoně. Práce se ale protahují. V jakém stavu jsou interiéry věznice v současné chvíli a co v nich vznikne, zajímalo reportérku Janu Házovou. 

Při vstupu do bastionu na nás dýchl chlad. Nacházíme se v jedné velké chodbě.
„Ta sloužila ke skladování materiálu v době války. A samozřejmě také k ukrytí a pohybu vojáků v pevnosti, mimo hlavní ulice."

Jedná se opravdu o rozlehlou chodbu. Pokračuje do dálky a rozvětvuje se.
„Je zde asi 6 kasemat. S tím, že ona dlouhá chodba před námi pokračuje vpravo za roh a obíhá celý Josefov."

Tyto prostory tedy měly sloužit k uchovávání materiálu. Nyní zde také materiál, i když pravděpodobně jiný, než bylo původně zamýšleno. Je zde míchačka, písek, na valníku sudy s vápnem, spousta cihel a palet. Co se tady buduje?
„Vytváříme novou nájezdovou rampu na horní část, k oněm kanonům, které jsou zde vystaveny. Dělala se samotná plocha rampy, která je již hotová. Nyní se bude dělat levý bok, aby to bylo celé bezpečné pro turisty."

V pevnosti Josefov je otevřena nová expozice dělostřelectví

Jdeme se tam podívat. Zahýbáme vlevo a stoupáme po nájezdu. Dostáváme se do dalších, klenutých prostor.
„Tady jsou již vystaveny kanóny. Za námi je ještě vidět kousek oné opravy, která ještě bude probíhat. Doplnění pískovců a doplnění zdiva a římsy. Tím rozšíříme vstup, protože se sem chodilo po schůdkách. Takže už je přístup bezbariérový."

Prachárna josefovské pevnosti bude sloužit jako technické zázemí Národního památkového ústavu

Prachárna josefovské pevnosti bude sloužit jako technické zázemí Národního památkového ústavu

Pevnost v Josefově na Náchodsku je rozsáhlá památka, na kterou dohlíží Národní památkový ústav. A dokonce některé budovy i vlastní. Patří mezi ně tzv. prachárna, tedy stavba, která měla v 18. století sloužit ke skladování munice. A právě tu v příštích dvou letech čeká kompletní obnova.

Kanóny už tedy stojí na místech. Je jich tady celkem 12. Jde o poměrně velké exponáty. Z jakého jsou období?
„Tady máme nejstarší z první světové války. Ty starší, které sloužily kolem roku 1780, máme vystaveny v druhém objektu. A nejmodernější jsou zde kanóny z totalitní doby, protitankové, protiletadlové kanóny. A ostatní jsou samozřejmě z druhé světové války," dodává Milan Libich.

Expozice dělostřelectví v bastionu číslo 9 se pro návštěvníky otevírá právě v těchto dnech. Další práce ale budou souběžně pokračovat během celé turistické sezóny.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související