Prachárna josefovské pevnosti bude sloužit jako technické zázemí Národního památkového ústavu

18. leden 2019 10:09

Pevnost v Josefově na Náchodsku je rozsáhlá památka, na kterou dohlíží Národní památkový ústav. A dokonce některé budovy i vlastní. Patří mezi ně tzv. prachárna, tedy stavba, která měla v 18. století sloužit ke skladování munice. A právě tu v příštích dvou letech čeká kompletní obnova.

Na místo se v doprovodu ředitele Územního odborného pracoviště Národního památkové ústavu Jiřího Balského vypravila reportérka Jana Házová.

Josefovské podzemí nepatří v zimě turistům, ale stovkám savců z řádu letounů - netopýrům

Josefovské podzemí nepatří v zimě turistům, ale stovkám savců z řádu letounů - netopýrům

Josefovské podzemní chodby na první pohled zejí prázdnotou. Mají za sebou ale jedno velké pomyslné stěhování. Zatímco turisté pevnost na podzim opustili s prvními mrazy, střílnami a dalšími otvory se začaly do podzemí stěhovat stovky netopýrů. Najít je ale v rozsáhlém podzemním systému není zrovna jednoduché. Přesvědčil se o tom i náš reportér Martin Pařízek.

Stojíme na nádvoří před Bastionem č. 3. Budova bývala ve své době takzvanou prachárnou.

„Lidově se budově říká prachárna. Terminologicky správněji jde o válečný muniční sklad. V Josefovské pevnosti je jich celkem šest. Nejsou všechny stejné. Pevnost byla vybavena dvě skupinami muničních skladů. Jedny jsou válečné, ty jsou umístěny v pevnosti. A potom takzvané mírové muniční sklady, které byly mimo pevnost a sloužily ke skladování střelného prachu v době mimo válečný konflikt," vysvětluje Jiří Balský.

Ocitli jsme se v obrovském prostoru prachárny. Nad hlavami jsou klenuté stropy, jednotlivé výklenky po stranách. Co je v plánu s touto budovou udělat?

V Josefově - v bastionu číslo 4 - si můžete prohlédnout model tohoto pevnostního města v poměru 1 : 300

„Letos bychom rádi dál postoupili s opravou interiéru. I naše prachárna byla v průběhu 20. století uvnitř přestavěna a modernizována. Byla zde řada příček a železobetonových konstrukcí. Byl tady i výtah. A jak je vidět, je tu i dožívající betonová podlaha. Tu chceme nahradit funkční, současnou moderní podlahou, která bude této stavbě slušet."

K jakému účelu bude prachárna v budoucnu sloužit?

„Bude dál sloužit jako provozní zázemí našeho pracoviště. Nebude tedy sloužit v běžném návštěvnickém provozu. Což ovšem neznamená, že pokud to bude někoho zajímat, tak že interiér zájemcům neukážeme."

5976 hodin práce. A model pevnostního města Josefova byl hotov!

V Josefově si můžete prohlédnout model tohoto pevnostního města v poměru 1 : 300

Máte rádi historii? Pak pro vás máme pozvánku do Josefova na Náchodsku - konkrétně na prohlídku modelu tohoto pevnostního města. Pokud do konce turistické sezóny pojedete přes Jaroměř, mám pro vás tip na zajímavou zastávku. V Josefově - v bastionu číslo 4 - si můžete prohlédnout model tohoto pevnostního města v poměru 1 : 300.

Jdeme se ještě podívat do zajímavé předsíně prachárny.

„Svět se vyvíjí a tak i uspořádání válečných muničních skladů se měnilo. Původně byla tato prachárna postavena v 80. letech 18. století bez předsíně. Kolem každé prachárny byla původně postavena ohradní zeď. Ovšem velice brzy se přišlo na to, že prachárnám chybí předsíně. A tak už na přelomu 18. a 19. století tyto předsíně dostavěli."

Co zbývá v prachárně k dokončení?

„Zbývá dokončit především podlahy a osvětlení. Potom vjezdová vrata, která uděláme elegantnější ve srovnání s těmi plechovými z druhé poloviny 20. století, které zde jsou nyní. A takovou třešinkou na dortu budou nakonec opravy vnější fasády," dodává na závěr rozhovoru Jiří Balský, ředitel Národního památkového ústavu v Josefově.

Prachárna josefovské pevnosti bude sloužit jako technické zázemí Národního památkového ústavu

Obnova prachárny v josefovském bastionu číslo 3 by měla být dokončena do dvou let a neměla by přesáhnout částku 2 miliony korun.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související