Více než 200 let stará čtvercová kasárna v Josefově stále nemají využití

29. červenec 2015

Vedení Jaroměře stále hledá využití pro bývalá kasárna v Josefově. Čtvercový areál se zastavěnou plochou zhruba 15 tisíc metrů čtverečních původně využívala císařská armáda, naposledy tam pobývala sovětská vojska. Město spravuje památkovou zónu Josefov od 90. let. A právě kasárna představují velký problém – zatím se nenašel nikdo, kdo by do nich chtěl a mohl investovat.

Kasárna jsou v dobrém technickém stavu. Část maštalí by například mohla sloužit jako dílny pro studenty Střední průmyslové školy v Hořicích.

„Mají tady perfektní místo. Dá se to nasvětlit. Mají tady jednotlivé kóje. A takhle vlastně funguje skoro celý umělecký svět, že jim stačí vždycky jedna část,“ říká Lukáš Hudák ze sdružení Ochránci památek pevnosti Josefov.

Uvnitř budovy jsou neuvěřitelně dlouhé chodby a množství pokojů.

„Všimněte si té vojenské jednoduchosti, která by se dala opakovat na bytové jednotky nebo nějakou jinou polyfunkci. Okno, dveře, okno, okno, dveře, okno – máte to skoro jako básničku,“ dodává Hudák.

Čtěte také

Podle ředitele Národního památkového ústavu v Josefově Jiřího Balského je v této jednoduchosti síla, ale i omezení. I on má představu o možném využití areálu:

„Kasárna, nemocnice, archivy, sklady, vysokoškolské koleje. Pokud možno nějaké jednotnější využití, než příliš roztříštěné.“

Tyto možnosti jsou závislé na dobudování dálnice D11, která by do Josefova měla přivést průmysl a další lidi.

V bývalé vojenské nemocnici v Josefově

Podle starosty Jiřího Klepsy z Volby pro město už několik investorů od svých nápadů upustilo. „Ať už to byli návštěvníci z Británie nebo Asie, tak ta rozlehlost a obří investice znamenala, že se už nikdy neozvali,“ upozorňuje.

Teď město oslovil investor s nápadem vybudovat v bývalých kasárnách sociální bydlení. Studenti Vysokého technického učení v Brně zase vypracovali model města ve městě.

autor: KS
Spustit audio