Babinského, posledního loupežníka v Čechách, i nešťastnou Josefínku potkáte přes léto v Josefově

7. červenec 2019 09:30

V Josefovské pevnosti v Jaroměři na Náchodsku se o prázdninách při prohlídkách setkáte s legendárními postavami. Víte například, že je historie tohoto místa spojená s loupežníkem Babinským? 

5976 hodin práce. A model pevnostního města Josefova byl hotov!

V Josefově si můžete prohlédnout model tohoto pevnostního města v poměru 1 : 300

Máte rádi historii? Pak pro vás máme pozvánku do Josefova na Náchodsku - konkrétně na prohlídku modelu tohoto pevnostního města. Pokud do konce turistické sezóny pojedete přes Jaroměř, mám pro vás tip na zajímavou zastávku. V Josefově - v bastionu číslo 4 - si můžete prohlédnout model tohoto pevnostního města v poměru 1 : 300.

Loupežník Václav Babinský, slavný sochař Matyáš Bernard Braun nebo třeba jeho žena - to jsou jen některé z postav, se kterými se můžete o prázdninách seznámit v pevnosti Josefov v Jaroměři na Náchodsku. Podle kulturní referentky Terezie Kalynaiové jsou letní prohlídky známými i méně známými osobnostmi okořeněné vůbec poprvé.

Na podrobnosti byla zvědavá i reportérka Jana Házová, která se do pevnosti vypravila. Přicházíme k vratům pevnosti. A za nimi se odehrává nejeden nevšední příběh. Prázdniny v Josefově budou plné příběhů.

„Jmenuji se Josefínka, žila jsem zde a určovala jsem dokonce prý i módu. Jenomže můj život nebyl zase až tak dlouhý, jak bych si představovala. Bohužel jsem se zamilovala a má láska byla tragická."

Akce k pomníku císaře Josefa II. v Josefově

To je první příběh, který mohou v Josefově slyšet návštěvníci.
„Je to příběh Josefínky, jedné ze dvou nešťastných dívek, které díky své lásce položily život, a to svou rukou si na něj sáhly. Obě dvě žily v Josefově a po nich se také pojmenoval i Dům u nešťastných lásek, který tady lze dodnes najít," vysvětluje Terezie Kalynaiová.

Josefínka v podání Barbory Dolanové je tu s námi.
„Byla to dívka, která měla ráda společnost, byla to sportovkyně, jako první žena tady jezdila na kole. A měla také privilegium, že mohla krasobruslit mezi důstojníky."

Zajímavých příběhů najdeme v Josefově víc

„Není to jen příběh Josefínky, ale také nešťastné Kátinky, jejíž hrob mohou zájemci stále ještě spatřit v místním parku. Nebo se mohou setkat se sochařem mistrem Matyášem Bernardem Braunem či loupežníkem Babinským, který je také překvapivě s Josefovem spojen," říká Terezie Kalynaiová.

Ilustrace z knihy Babinský žije!: po dvacetiletém trestu vězeňí

A hned doplňuje: „I pro mne to bylo překvapení. Protože loupežníka Babinského, posledního loupežníka v Čechách, dostali za mříže právě díky tomu, že se ukrýval v našem místním mlýně. Tam ho díky jednomu z jeho bývalých přátel našli. Nestačil utéct a dostal se do vězení, kde už potom zůstal do konce života."

I pohled na zubní vrtačku z roku 1941 nabízí expozice vojenského lékařství v pevnosti Josefov

Zubní vrtačka z roku 1941 v expozici vojenského lékařství v pevnosti Josefov

Operační sál z 1. světové války nebo třeba zubařská polní vrtačka z roku 1941 - takové a mnohé další exponáty jsou k vidění v nové expozici zdravotní služby. Ta je umístěna v Bastionu číslo 10 josefovské pevnosti na Náchodsku. Nové prostory si v doprovodu Tomáše Kunsty z Klubu vojenské historie Brendy Josefov prohlédla reportérka Jana Házová.

Jak prohlídky vlastně vypadají? Jsou mimořádné v tom, že vždy návštěvníky provede jiná postava a povypráví jim svůj příběh? Dozví se ovšem zájemci také něco o pevnosti jako takové?

„Každá postava s Josefovem souvisí. To znamená, že návštěvník může vejít do života dané postavy a současně bude proveden i klasickou prohlídkovou trasou. A postava, která vás bude provázet, naváže na normální, standardní informace o pevnosti svým vlastním osobním příběhem," dodává Terezie Kalynaiová.

S postavami spjatými s pevností Josefov se mohou návštěvníci setkat každé pondělí během celých prázdnin.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související