Víte, že už v první světové válce používali lékaři při operacích podobné nástroje jako dnes?

25. leden 2020 10:31

Mnoho zajímavostí se už brzy dozvíte v Muzeu vojenského lékařství v Bastionu číslo 10 v pevnostním městě Josefov u Jaroměře, které rozšiřuje své expozice. Návštěvníci se od nové turistické sezóny mohou těšit třeba na ukázku vojenského lazaretu z období první světové války nebo operační sál ze stejné doby. 

Reportérku Janu Házovou po rozsáhlé expozici provedl vedoucí muzea Tomáš Kunsta z Klubu vojenské historie Brendy Josefov.

Čtěte také

Míříme do zatím téměř prázdných prostor.
„Tady je expozice plánů, kterou jsme přestěhovali ze sýpky právě na Bastion číslo 10. A od letošní turistické sezóny bude zpřístupněna veřejnosti. Je vidět, že v současné době se plány ještě rozmisťují, teprve se budou přivrtávat."

A Tomáš Kunst hned doplňuje.
„V těchto prostorách byla původně ubytovna mužstva. Nacházíme se v horním patře, vedle nás by měla být kuchyně a potom chodba a další kanceláře nebo ubytovací prostory armády."

Muzeum vojenského lékařství v pevnostním městě Josefov u Jaroměře

Nacházíme se v rozlehlých prostorách, nedaleko je vojenská lékařská expozice. I tam se chystají novinky.

Čtěte také

„Je tady vystavena vrtačka z první poloviny minulého století a od loňského roku zde vzniká expozice s názvem Josefov za první světového války. Nyní máme ještě v depozitu velkou kolekci bannerů týkajících se zajatců, kteří byli v Josefově. A v rámci památek pevnosti Josefov chystáme další sál pro tuto expozici," říká Tomáš Kunst.
„Teď tu máme vojenskou přijímací kancelář, vedle je zubní ordinace a na to navazuje operační sál."

Jsou tu vidět různé operační nástroje, spousta z nich se používá dodnes. Některé ovšem vypadají docela hrozivě.

„Co se týká chirurgických nástrojů, tak ty se prakticky používají do dnešní doby, pouze v maličko jiném designu. Měli jsme tady jednoho pána, který se věnuje distribuci lékařských pomůcek a když si prolistoval katalog z 20. let minulého století tak říkal, že je to prakticky stále stejné."

Vstupujeme do lůžkové části expozice

Lůžková část muzejní expozice dokonce připomíná Švejka.

Muzeum vojenského lékařství v pevnostním městě Josefov u Jaroměře

„Je to víceméně první světová válka, takže je tu křeslo Švejka. Zabydlujeme to tu. Z období první světové války máme i fotografie přímo z Jaroměře - Josefova a podle nich jsme připravovali tuto repliku nemocničního pokoje," dodává Tomáš Kunst.

V letošním roce bude muzeum v pevnosti Josefov poprvé otevřeno při masopustu v polovině února.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související