Už tři roky se v Hradci Králové daří v bazarech, takzvaných RE-USE pointech, znovu využívat věci

24. září 2023 07:57

Co někomu doma překáží, může být pro jinou domácnost ještě užitečné. Hradec Králové proto začal před třemi lety zkoušet, zda skutečně všechno, čeho se lidé zbavují, musí skončit mezi odpadem. Znovu použitelné věci začal nabízet na separačních dvorech v bazarech, kterým se říká RE-USE pointy. Nápad se mezi lidmi uchytil a podrobnosti k projektu zjišťovala redaktorka Adéla Kavříková.

Čtěte také

Připomeň Adélo historii tohoto projektu. Kde to všechno začalo?
První RE-USE point vznikl v centrálním sběrném dvoře v ulici Bratří Štefanů v Hradci Králové v roce 2020. Osvědčil se a proto na stejném principu začaly fungovat tyto bazary i ve zbývajících třech sběrných dvorech ve městě.

Vše vzniklo proto, aby město snížilo množství komunálního odpadu. A také aby se zbytečně nevyhazovaly věci, které jsou stále funkční a někomu by mohly ještě dobře posloužit.

Čtěte také

Lidé si z těchto bazarů odnášejí vyřazené věci zadarmo nebo za ně platí?
Zadarmo nejsou, vše funguje jako klasický bazar. Jízdní kolo vyjde zhruba na dvě stovky a třeba za knihu zaplatí lidé symbolickou částku pět korun. A to je další užitek tohoto projektu.

Utržené peníze totiž město používá na vysazování nových stromů. A dokonce vystačily i na příspěvek na vybudování přírodního běžeckého okruhu v hradeckých městských lesích.

Bude projekt RE-USE pointů tedy dál pokračovat?
Nejenom pokračovat, on se bude i rozšiřovat. Bazary zatím fungují ve sběrných dvorech, které jsou ale na periferii a tedy pro některé lidi jen obtížně dostupné. Radnice proto chce další bazar otevřít i přímo ve městě.

Čtěte také

Už se ví, kde bude?
Ano. Vzniká v Kotěrově ulici a otevřeno bude mít od 5. října. Od RE-USE pointů na sběrných dvorech se bude lišit především tím, že bude nabízet i elektrospotřebiče, které byly doteď kvůli bezpečnosti z projektu vyloučeny.

Nově mají Hradecké služby k dispozici firmu, která bude pravidelně provádět jejich revize. Bazar bude otevřený 4 dny v týdnu a výtěžek se použije na údržbu zeleně ve městě.

Jaké věci se dají nejčastěji v těchto bazarech obstarat?
Je to nádobí, nářadí, sportovní potřeby jako například lyže a brusle, ale i potřeby pro děti - kočárky, autosedačky, chodítka i hračky. Lidé si mohou odnést také obrazy, různé plastiky nebo dekorace. Ve sběrném dvoře Temešvár mají dokonce jednu místnost vyčleněnou pouze na knihy. Aktuálně jsou jich tam uloženy tisíce. K dispozici je ale i objemnější nábytek.

Spustit audio

Související