Nedávno otevřený sociální šatník v Náchodě už využily desítky lidí ve složité životní situaci

24. květen 2021

V Náchodě je nově k dispozici sociální šatník. Lidé v těžké životní situaci v něm najdou hlavně věci pro sebe nebo pro své děti. To vše díky dárcům, kteří kromě oblečení zajišťují třeba i zásoby plenek, hraček, knížek nebo věcí do školy.

Sokolovna nedaleko centra Náchoda. Dříve prázdné předsálí ve zvýšeném přízemí je teď zaplněné desítkami krabic s oblečením, některé leží na zemi, jiné na stolech. Další věci visí na věšácích. Jde o nedávno otevřený sociální šatník, který je určený především pro samoživitele případně pěstouny. Zřizovatelkou je Petra Nývltová.

Čtěte také

„Obrátila jsem se na novinářku Noru Fridrichovou, která už měla zřízený sociální šatník v Praze. Ptala jsem se jí, jestli by neměla zájem o odnož šatníku v Náchodě. Moc se jí to líbilo a právě díky Noře jsme mohli vše zrealizovat, protože ten prvotní návoz věcí byl z Prahy. Jakmile se to začalo trošku dostávat do povědomí, tak nám hodně dárců přineslo spoustu krásných věcí."

Místnost s oblečením se postupně plní lidmi. Přichází jak samotné ženy, tak i celé rodiny. Někteří se prokazují potvrzením, jiné už paní Petra zná osobně.
„Každý, kdo má zájem šatník navštívit a něco si od nás odnést, tak se zaregistruje na e-mailu a popíše svoji situaci. Potom jsou ještě klienti, kteří chodí s potvrzením od své sociální služby, pod kterou spadají."

Petra Nývltová není na charitu sama. Na pomoc ji přichází také kamarádky a další dobrovolníci.
„Ty k nám do šatníku chodí ve svém volném čase a nic z toho nemají. Jen dobrý pocit."

Čtěte také

Sociální šatník sice funguje teprve krátce, ale zájem o jeho služby je nejen v Náchodě, ale třeba i z více než 30 kilometrů vzdáleného Broumova. Lidé odtamtud by si sice také rádi přijeli něco vybrat, chybí jim ale peníze.
„Tohle řešíme přes sociální služby. Upozornila jsem OSPODy, tedy Oddělení sociálně právní ochrany dětí. Jejich pracovníci z různých měst informují své klienty a posílají je za námi. A pokud jsou na tom některé rodiny hodně špatně, tak jim pro různé věci přijedou," vysvětluje Petra Nývltová.

„Funguje to tak, že nám řeknou, že například potřebují postýlku pro jednu rodinu a já napíšu výzvu na sociální sítě. Pro jednu rodinu jsme sháněli dokonce i peřiny, protože se neměli čím přikrýt. Ale solidarita je mezi lidmi velká, snažíme se potřebným vyhovět," dodává Petra Nývltová.

Sociální šatník je v Náchodě otevřený třikrát v týdnu, vždy na dvě hodiny.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.