ReUse pointy v Hradci Králové pomáhají. Odložené vybavení domácnosti kupují i uprchlíci z Ukrajiny

8. červen 2022 08:00

Hned čtyři sběrné dvory a na každém z nich takzvaný ReUse point mají v Hradci Králové k dispozici ti, kteří se chtějí zbavit starých věcí. A to takových, které by mohly ještě někomu posloužit. Zájemců o odložené a nechtěné, ale přitom stále ještě použitelné kousky do domácnosti, postupně přibývá. 

Čtěte také

„Funguje to tak, že když někdo přiveze věci a naše obsluha je posoudí jako použitelné, tak tomu člověku nabídne, že se to nemusí vyhodit do kontejneru, ale může to být zařazeno do ReUse projektu. Ten předmět se tak vůbec nestane odpadem, někdo další ho použije. A můžeme tak i pomoci lidem, kteří jsou ve špatné sociální situaci a nemají peníze na nové věci,“ říká ředitel společnosti Hradecké služby Martin Hušek.

Stojíme společně na jednom ze čtyř sběrných dvorů v Hradci Králové, na všechny čtyři mohou lidé přivézt věci i do takzvaného ReUse pointu.

Tady, kousek od břehu Labe, má podobu jednoho lodního kontejneru. „Máte tady celou řadu věcí. Jsou tu často knihy, nádobí, různé hračky, domácí potřeby. Vidíme tu kufry, nábytek, dokonce boxovací pytel i obrazy.

Čtěte také

Lidé vozí všechno možné, s nábytkem nebo jinými věcmi do ReUse pointu přijede tak jeden z deseti, kteří chtějí něco odevzdat. Odhaduje Jakub Kuthan z jednoho ze sběrných dvorů.

O možnosti využít sběrný dvůr ne jako skládku odpadu, ale místo pro odevzdání věcí k dalšímu použití, podle něj Hradečáci vědí. „Lidé nám sem vozí různé věci, ptají se sami, přivážejí třeba nádobí jako pomoc pro Ukrajince. Ti to zde skupují ve velkém.

Zákazníci, kteří si naopak chtějí něco odvézt, jsou tedy v této době především z řad uprchlíků. podle Jakuba Kuthana určitě minimálně polovina. „To je možná i víc. Hlavně o víkendech, berou prostě všechno. I věci, které bychom si my už nevzali ani náhodou.

Čtěte také

Teď je všední den a zájemce o nákup odložených věcí z ReUse Pointu se neobjevil ani jeden. Pokud by přišel, mohl by dostat zadarmo knížky nebo nakoupit třeba židle nebo stoly za 10 nebo 20 korun, zájem je prý především o staré skříně, také za pár desetikorun.

Za prvního půl roku po otevření v roce 2020 vybraly Hradecké služby pět tisíc, ale teď už se dají nasbírat slušné sumy, potvrzuje Martin Hušek. „V loňském roce jsme už vybrali celkem zhruba 70 tisíc korun a letos máme takové prostředky vybrány už za první čtvrtletí.

Všechny vybrané prostředky míří do kasy hradeckých městských lesů, které za ně sází nové stromy.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související