Hradecké služby řeší problémy u sběrných dvorů. Skupina lidí tam obtěžuje občany i napadá obsluhu

22. červen 2021 09:00

Nepořádek, obtěžování lidí nebo napadání obsluhy, to jsou problémy, které řeší pracovníci hradeckých služeb u sběrných dvorů. Určitá skupina lidí totiž například zastavuje vozidla a snaží se získat materiál, který občané přiváží do sběrného dvora. 

„Tak tady vidíte bílou dodávku, která tam stojí na komunikaci," ukazuje ředitel Hradeckých služeb Martin Hušek jednu z kamer, která míří na vjezd u sběrného dvora na Brně.
„Touto dodávkou nám přijeli lidé, kteří oslovují občany, kteří dorazili na sběrný dvůr a snaží se od nich získat nějaké odpady, které tam přivážejí."

Čtěte také

Většinou prý mají tito lidé zájem o kovy nebo o elektrospotřebiče. Ostatní odpad, který jim nevyhovuje, nechají ležet na zemi a dochází tak k znečišťování životního prostředí, často se pak na zemi nacházejí i střepy.

Mnohdy prý ale také dochází ke střetům přímo s obsluhou sběrného dvora.
„Například předstírali, že tam nesou nějaký odpad, ale samozřejmě více si toho odnesli, než přinesli. Ta drzost byla opravdu nehorázná. Když se vůči tomuto jednání naše obsluha ohradila, tak došlo dokonce několikrát k jejímu fyzickému napadení. Byly tam vyražené zuby a další záležitosti. Nadávky, pokřikování a vyhrožování, to je v podstatě také na denním pořádku."

Od letoška tak hradecké služby přistoupily k několika opatřením. Spolupracují například nově s bezpečnostní agenturou nebo obměnily a navýšily počet kamer.
„Domluvili jsme se s městskou policií, že jim zřídíme přístupy do našeho kamerového systému. To znamená, že operační důstojník vidí v reálném čase, co se u sběrného dvoru děje a pokud tu situaci vyhodnotí, že je třeba tam vyslat hlídku, tak ji tam pošle."

Čtěte také

Zároveň mohou také pracovníci sběrných dvorů, pokud dojde ke konfliktu, sami městskou policii přivolat.

„Máme v pokynech, že strážníky, kteří provádějí běžné denní pochůzky, mají přímo do své služby zakomponováno, že preventivně procházejí kolem sběrného dvora. A dochází tam na kontroly i strážník okrskář, který má onu lokalitu velmi dobře zmapovanou," říká tisková mluvčí Městské policie Hradec Králové Eva Kněžourová.

Nejvíce problémů je u sběrného dvora v Říční ulici, tam totiž není dostatek místa, a proto může řada lidí čekat se svým autem před dvorem.
„Spousta lidí, kteří tam přijíždějí, i vítají, že zde jsou lidé, co z jejich vozů přímo vykládají dovážené věci."

Policie prý pak těžko rozezná, komu jednání těchto lidí nevadí a koho naopak obtěžuje.

Spustit audio

Související