V Hradci Králové se začíná na zkoušku třídit gastroodpad. Pilotní projekt spustilo město na půl roku

5. říjen 2021 08:37

V Hradci Králové mohou lidé třídit gastroodpad. Zbytky jídel nebo mléčné výrobky mohou nově vyhazovat do hnědých popelnic. Těch najdou na vybraných místech po celém městě celkem 20. 

Čtěte také

„Pro tento pilotní projekt jsme vybrali Malšovice a Nový Hradec. Je to oblast Rybovy ulice a ulice Antonína Petrofa," říká Martin Hušek, ředitel Hradeckých služeb, které ve městě zajišťují svoz odpadu.

Lidé mohou do hnědých popelnic na gastroodpad vyhazovat třeba zbytky jídel, maso, mléčné výrobky a nebo i potraviny s prošlou trvanlivostí.
„Nepatří tam kosti velkých hospodářských zvířat, například hovězího dobytka. Protože ty velké kosti by nám působily problém v technologii při drcení."

Čtěte také

Gastroodpady mohou lidé do popelnic vyhazovat i včetně plastových nebo papírových obalů.
„Na bioplynové stanici to prochází technologií a drcením. Technologie je potom schopna oddělit obsah od obalů. To znamená, že pokud má někdo třeba prošlé maso v ledničce, a už ho nechce konzumovat, tak ho může do gastropopelnice vhodit. Včetně plastové vaničky a obalu."

Do popelnic ale naopak nepatří skleněné nebo kovové obaly. Hradecké služby budou gastroodpad vyvážet jednou týdně.
„V rámci projektu to chceme svážet samostatně. Nechceme to míchat s dalším gastroospadem, který standardně svážíme z různých kuchyní, jídelen a restaurací."

Čtěte také

Pilotní projekt třídění gastroodpadu spustila radnice na půl roku. Podle zájmu se pak prý rozhodne, jestli se tato forma třídění ve městě zavede.

„Až poté, jaké budou výsledky a zejména jaká bude reakce občanů, tak město rozhodne o tom, zda tuto formu třídění bude nadále aplikovat či nikoliv," doplňuje mluvčí magistrátu Kateřina Šmídová.

A dodává, že se v Hradci Králové ročně vytřídí zhruba 17 tisíc tun odpadu.
„Asi 20 až 25 procent z toho je biologicky rozložitelný odpad."

Zároveň také ve městě ke 20 hnědým popelnicím na gastroodpad přibyde dalších 20 popelnic na rostlinný biodpad.

Spustit audio

Související