Třídění odpadu v Hradci Králové. Na co všechno jsou ve městě kontejnery a využívají je lidé správně?

3. březen 2021

Společnost Hradecké služby zajišťuje pro občany města svoz rostlinné biomasy, komunitní kompostování, svoz odpadů z odpadkových košů a související činnosti. Martin Hušek, ředitel společnosti Hradecké služby a.s. v naší radioporadně na téma: třídění odpadu. 

Svoz rostliných olejů a tuků

Hradecké služby přichází s další službou pro občany města.

Čtěte také

Tentokrát se jedná o rozšíření sběru jedlých olejů a tuků. V Hradci Králové doposud sloužily ke třídění olejů sběrné dvory nebo oranžové kontejnery, které jsou k dispozici na 53 stanovištích ve městě. Nově je jejich třídění ještě jednodušší.

Od 1. února byl zahájen svoz použitých jedlých olejů přímo od rodinných domů. Týká se to všech obyvatel města, kteří se zapojili do projektu Třídíme v Hradci.

Svoz bio odpadu od 1. března opět každý týden

Od pondělí 1. března 2021 byl obnoven pravidelný týdenní svoz bio odpadu. Svozové dny se nemění, občané tedy mohou od března připravovat své nádoby ke svozu každý týden, a to ve stejný den, jako v loňském roce.

Nádoby musí být označeny svozovou známkou. Již vydané svozové známky platí i nadále.

Co patří do hnědé nádoby?

Do hnědé nádoby na bioodpad patří: zbytky jídel rostlinného původu, slupky a zbytky ovoce a zeleniny, kávový odpad včetně, čajové sáčky, zbytky obilovin, dřevěný popel, tráva a plevele, listí, seno, sláma, košťály a celé rostliny, drcené větve.

Čtěte také

Do nádoby na bioodpad nepatří: všechny ostatní odpady (např. směsný komunální odpad, plasty, papír, sklo, kovy atd.), biologicky rozložitelný odpad živočišného původu (maso, kosti, zbytky jídel), mléčné výrobky, jednorázové pleny, nedopalky cigaret, jedlé oleje a tuky, uhynulá zvířata, exkrementy masožravých zvířat (psi, kočky), kočkolit, uhelný popel.

Do nádob pro ukládání bio odpadu také nepatří rostlinné odpady v jakýchkoliv obalech, a to včetně takzvaných biologicky rozložitelných obalů. Vzhledem k době zrání kompostu, což je v našich podmínkách maximálně tři měsíce, se naprostá většina těchto obalů nerozloží a svou přítomností pak negativně ovlivňují kvalitu výsledného produktu.

Projekt RE-USE

Od července 2020 začal v Hradci Králové fungovat nový projekt RE-USE, jehož smyslem je opětovné použití výrobků a tím zmenšení množství vznikajícího odpadu.

Čtěte také

Jedno sběrné místo funguje od července na sběrném dvoře Bratří Štefanů, druhé místo již máme připravené v areálu sběrného dvoru Na Brně, bude otevřeno po ukončení restrikcí proti šíření koronaviru.

Ve sběrném dvoře Bratří Štefanů vzniklo místo, kde mohou občané darovat věci k opětovnému užití. Ty pak bude moci za malou částku koupit někdo jiný. Za vybrané peníze chystají Městské lesy výsadbu nových stromů na městských pozemcích.

Mezi znovu využitelné předměty patří: drobný nábytek, zařízení do domácnosti - některé nádobí, spotřebiče, hračky, sportovní vybavení či nářadí.

Martin Hušek ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou radioporadnu s Martinem Huškem o třídění odpadu v Hradci Králové si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související