Jičínská radnice chce rozšířit systém svozu odpadu „od domu k domu“. Výsledkem je lepší třídění

4. září 2020 08:45

V Jičíně přibydou barevné popelnice u rodinných domů v dalších vytipovaných lokalitách. Do pilotního projektu door to door, tedy systému svozu odpadu od domu k domu, který se rozjel před rokem, byly zapojeny části Allanovy sady, Sedličky a část Větrova. Výsledkem je lepší třídění a hlavně likvidace často nevzhledných kontejnerových hnízd.

Čtěte také

„Měli jsme tamhle kontejnery a byl tam vždy strašný nepořádek,“ ukazuje pan Mádl prostor, kde ještě před rokem bylo kontejnerové hnízdo.
„Jezdili sem například podnikatelé s bednami a krabicemi a odpad už pak nebyl kam dávat. Když jsme tam neodnesli papíry, když kontejner odvezli, tak už potom nebyla šance to tam nacpat.“

Teď má stejně jako jeho sousedé u domu čtyři různě barevné popelnice, do kterých odpad třídí.
„Hnědá je na trávu, černá na komunální odpad, žlutá je plasty a modrá na papír. Funguje to tedy bezvadně.“

V Jičíně přibydou barevné popelnice u rodinných domů v dalších vytipovaných lokalitách

Sestavy nádob na odpad by se měly na jaře příštího roku objevit i v dalších lokalitách. Radnice plánuje objednat 600 hnědých nádob na bioodpad.

Čtěte také

„Lze očekávat, že tento systém bude rozšířen do zbytku Větrova. Prozatím se omezujeme zejména na oblasti, které jsou zástavbou rodinných domů. Tam přeci jen je zavedení popelnic do domácností a příbytků jednodušší, než například ve velkých sídlištních oblastech,“ tvrdí mluvčí jičínské radnice Jan Jireš.

Podle vedení města je cílem likvidovat kontejnerová hnízda, u kterých se odpad hromadí a hlavně motivovat lidi k pečlivému třídění.
„Součástí tohoto projektu rozšíření door to door bude také rozšíření podzemních kontejnerů. Vytipována a vyprojektována je lokalita Lindnerovy ulice.“

Celkové náklady na rozšíření tohoto systému a na nákup podzemních kontejnerů se budou pohybovat kolem 3,2 milionu korun, částku přes 2,5 milionu by měla pokrýt dotace z ministerstva životního prostředí.

Spustit audio

Související