Změna v třídění odpadu čeká od začátku letních prázdnin zhruba 200 majitelů domů v Jičíně

12. duben 2019 10:15

V Jičíně přijde se začátkem letních prázdnin pro část města i změna v třídění odpadu. U rodinných domů se objeví kontejnery na plast a na papír. Konkrétně oblasti Allanových sadů, Sedliček a části Větrova. Z těchto oblastí zmizí kontejnery na plast a papír a lidé je budou mít přímo o svých domů. Vedení města předpokládá, že se tento systém rozšíří i do dalších lokalit.

Nový Bydžov se chce pokusit ještě víc motivovat lidi k třídění odpadků. Jaký bude nový systém?

Třídění odpadu, odpadky, plast, papír

Radnice v Novém Bydžově chce motivovat lidi k ještě lepšímu třídění odpadků. Už od roku 2011 město nabízí za odevzdaný tříděný odpad slevy na poplatcích za popelnice, jenže to mělo efekt jen částečný. Město si od zavedení nového systému slibuje nejen větší množství odevzdaných vytříděných surovin, ale především méně odpadu, který se bude muset vozit na skládky. 

„Nádoby budou umístěny přímo u vlastních producentů odpadu. Čili u těch rodinných domků," vysvětluje místostarosta Jičína Jan Jiřička z Volby pro město.

Lidé tak budou plasty a papír vhazovat přímo do popelnic, které budou mít přímo před domem. Nebudou tedy muset odnášet tento odpad do kontejnerových hnízd, jako to dělají nyní. Tam zůstanou pouze nádoby na sklo a textil.

„Občané nebudou muset nosit tříděný odpad do sběrných hnízd a budou jej moci odkládat sami u sebe doma. Stoupne objem vytříděného plastu a papíru a sníží se současně objem směsného odpadu."

Kontejnery na tříděný odpad

Kromě toho chce vedení města vyřešit problém s turisty nebo chalupáři, kteří do kontejnerových hnízd odkládají velké množství odpadu. Jako je tomu například v Sedličkách za tratí.

„Kupí se nám to tam. Musíme tam jezdit i speciálně, nikoliv třeba v periodě svozů. Tam se jedná opravdu o problematické místo."

Hořice zvolily jednoduchou cestu, jak přimět lidi k lepšímu třídění komunálního odpadu

Popelnice, odpadky, podzemní kontejnery, tříděný odpad (ilustrační foto)

Obyvatelé Hořic se musí připravit na to, že nejspíš od přelomu roku budou muset produkovat méně komunálního odpadu. Město chce přimět obyvatele k lepšímu třídění a také hodlá zabránit nárůstu nákladů za svoz a likvidaci odpadu - a to ať už pro městskou pokladnu nebo pro samotné občany.

Podle Jana Jireše, mluvčího jičínské radnice, by se lidé měli začít nahlašovat pracovníkům technických služeb. A během června si potom nádoby vyzvednou na základě podepsání smlouvy o výpůjčce.

Nádoby na papír a plasty se budou svážet jednou za 14 dní

„Tento nový systém neznamená snížení nákladů pro město. Naopak je to určité navýšení nákladů, protože se bude svážet větší množství nádob," vysvětluje Jan Jiřička.

Změna se týká pouze rodinných domů, nikoliv bytových. I ty ovšem čeká novinka. Město Jičín v rámci projektu nakoupí speciální tašky na tříděný odpad, které si budou mít možnost zájemci vyzvednout.

Spustit audio

Související