Nový Bydžov se chce pokusit ještě víc motivovat lidi k třídění odpadků. Jaký bude nový systém?

12. únor 2019 12:25

Radnice v Novém Bydžově chce motivovat lidi k ještě lepšímu třídění odpadků. Už od roku 2011 město nabízí za odevzdaný tříděný odpad slevy na poplatcích za popelnice, jenže to mělo efekt jen částečný. Město si od zavedení nového systému slibuje nejen větší množství odevzdaných vytříděných surovin, ale především méně odpadu, který se bude muset vozit na skládky. 

Nový Bydžov se snaží naučit lidi odevzdávat pytle s tříděným odpadem už od roku 2007.

V Novém Bydžově si někteří obyvatelé stěžují na údajný opakující se nepořádek na veřejnosti

Nedopalků jsou v okolí každé autobusové zastávky stovky

Někteří obyvatelé Nového Bydžova jsou přesvědčeni, že místní Technické služby nepracují tak, jak by pracovat měly a po městě se válí odpadky - kritika se například objevila i v městském Zpravodaji. Ředitel Technických služeb se ale brání - všechno je prý jinak a když už se někde něco objeví, obvykle to není vinou špatného úklidu.

Od roku 2011 město přidalo i motivaci formou slevy, říká vedoucí odboru životního prostředí Městského úřadu v Novém Bydžově Milena Žáková: „Každý občan, který se přihlásil do systému, dostal čárový kód. Ten nalepil na pytel s tříděným odpadem a každý pod svým kódem, svým vlastním variabilním symbolem, na který platí komunální odpad, měl načtenu příslušnou slevu."

Teď přichází Nový Bydžov s ještě sofistikovanějším systémem. Za každý odevzdaný pytel s tříděným odpadem získají lidé takzvaný ekobod. A slevu mají až po nasbírání určitého počtu těchto ekobodů.

Další body se dají získat například za vyplnění dotazníku ohledně ekologie a za spoustu dalších činností, vysvětluje Milena Žáková: „Snažíme se o to, aby se lidé zamýšleli nad tím, jak třídí svůj odpad. A hlavně aby se zamýšleli nad tím, co jim zbývá v popelové nádobě."

Kontejner na bioodpad

Minulý systém totiž občany motivoval k odevzdávání tříděného odpadu, ale nikoliv ke snižování množství komunálního odpadu v popelnicích. Lidé si vozili například plasty a papíry ze zaměstnání nebo od příbuzných, plnili pytle a získávali slevu za slevou. Na skládku ale technické služby vozily pořád stejné objemy odpadu nevytříděného.

V Hradci Králové čím dál víc třídí odpad. Návyky lidí se mění. Třídění má a bude mít smysl

03443225.jpeg

Obyvatelé Hradce Králové uložili za loňský rok do popelnic a kontejnerů o stovky tun netříděného odpadu méně, než o rok dřív. Ve srovnání s průměrem za roky 2012-2015 to je dokonce zlepšení o více než 2 500 tun. Vyplývá to ze statistik Magistrátu a Hradeckých služeb, podle kterých je ale pořád ještě na čem pracovat.

To by se nyní mělo změnit. Výši slevy určí i to, kolik odpadků domácnosti do popelnic uloží.

„V průběhu jara budou označeny všechny popelové nádoby čárovým kódem. A potom se bude hlídat obsah těch nádob," popisuje novinku Lenka Hlaváčková z odboru životního prostředí novobydžovské radnice.

Město má spočítáno, kolik odpadu průměrná domácnost vyprodukuje. Aby to ovšem nebylo tak jednoduché, nesmí být odpadu zase příliš málo. To proto, aby toto hledisko nenabádalo podnikavce ve snaze ušetřit pár stokorun k tomu, aby třeba nevozili odpadky do příkopů u lesa.

tříděný odpad

Ale odpadků nesmí být v popelnici ani moc, dodává Lenka Hlaváčková: „Když bude mít dvoučlenná rodina plnou nádobu, tak tady bude něco špatně. Protože pokud člověk třídí, tak by potom měl mít popelnici poloprázdnou. Pokud budou lidé komunální odpad třídit správně, a budou jej mít ve správné výši, tak za to také opět dostanou ekobody."

Třídění odpadu - nejčastější mýty a omyly. Jak si zařídit domácnost bez odpadků?

Tisíce sad tašek podpoří třídění odpadu v Sokolově

RNDr. Alena Myslivcová Fučíková hostem naší radioporadny na téma: třídění odpadů.

S distribucí nových čárových kódů začal odbor životního prostředí v Novém Bydžově už tento týden.

Mezi prvními, kteří si pro nové kódy, ale také pro podrobnější informace přišli, byl Rastislav Kykal: „Přečetl jsem si letáček co přišel a za týden v pondělí má být ještě nějaké sezení v Jiráskově divadle, tak se tam také chystám."

Zmíněnou informační schůzku chystá radnice na pondělí 17. února. Maximální sleva, kterou si mohou lidé za své ekologické chování zařídit, je 400 korun. A místo 650 korun za svoz odpadu, tak mohou zaplatit jen 250 korun.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související