V Novém Bydžově si někteří obyvatelé stěžují na údajný opakující se nepořádek na veřejnosti

7. duben 2017

Někteří obyvatelé Nového Bydžova jsou přesvědčeni, že místní Technické služby nepracují tak, jak by pracovat měly a po městě se válí odpadky - kritika se například objevila i v městském Zpravodaji. Ředitel Technických služeb se ale brání - všechno je prý jinak a když už se někde něco objeví, obvykle to není vinou špatného úklidu.

Podle ředitele Technických služeb Jana Kubánka mohou za nepořádek do značné míry sami obyvatelé, kteří nakládají s odpadem jinak, než by měli. Město zaměstnává dostatek lidí na to, aby za běžných okolností bylo čisto: „Teď máme nových asi 16 lidí. Z toho je tady 8 žen, které pravidelně prakticky každý den svůj čtverec, který procházejí."

Čtěte také

Jenže do některých míst mohou prý zaměstnanci i několikrát denně a vždycky bude co uklízet. Podle Jana Kubánka se to týká hlavně okolí některých škol: „Tam se jim stalo, že to ty ženy uklidily, zametly a potom tam mládežníci dokouří cigaretu a hodí to na chodník. Když jim tam něco řeknou, tak jim odpoví, že jsou tam proto, aby to bylo uklizeno. A takto si to představuje řada lidí. Že když platí daně, tak my jsme tu od toho, abychom to po nich uklízeli."

Jednou ze škol, jejíž okolí lidé kritizovali, měla být i Střední škola technická a řemeslná. Jenže aspoň v době natáčení reportáže kolem ní bylo doslova ukázkově čisto.

Veřejně prospěšné práce

Ředitel školy Vladimír Blažej vysvětlil, že se pedagogové důsledně snaží o to, aby žáci dodržovali nastavené mantinely. Například nedopalky cigaret před školou prostě nenajdete: „My máme takový obecný princip, my tomu říkáme pravidlo 50. To znamená 50 metrů od školy to stíháme, bez ohledu na to, co si o tom kdo myslí. Považujeme za špatné, neetické a nedobře působící, když žáci kouří před školou."

Uklizeno bylo i po oněch zmíněných padesáti metrech, až na jednu v trávě odhozenou půllitrovou PET lahev.

Podle kritiků dělají mladiství často nepořádek i v parku. I tam jsou ale kamery a podle místostarosty Bohumila Orla, který řídí Městskou policii, tam často chodí i strážníci. Napoprvé nepořádek řeší domluvou: „Kdy není napomenutí, což se stalo, když je tam u toho, někde v parku, alkohol. Pak okamžitě volají rodiče a sociálku, případně státní policii."

V Novém Bydžově funguje podle nezávislého místostarosty Bohumila Orla bezmála padesát kamer a šest fotopastí. A úspěchy se při odhalování těch, kteří dělají nepořádek, prý dostavují: „Pomocí fotopastí se podařilo odhalit několik takových rošťáků. Byla to třeba i firma, která složila náklad z automobilu tam, kde neměla."

Úplně čisto asi nebude nikdy a nikde, stejně jako se zřejmě nikdy nestane, že by si lidé přestali stěžovat, říká smířeně ředitel Technických služeb Jan Kubánek. On sám má ale prý za svou firmu čisté svědomí.

autor: lcz
Spustit audio