Kovoplast a ekozátěž. Nový Bydžov usiluje o vyčištění podzemních vod. Stát to bude desítky milionů

5. duben 2017

Podzemní vody v areálu bývalého podniku Kovoplast v Novém Bydžově jsou dlouhodobě znečištěné. Tehdejší státní podnik přežil pád režimu jen o několik let, následky jeho fungování ale cítí obyvatelé města dosud. Už deset let se město snaží o nápravu kontaminace podzemních vod látkami chemikáliemi.

Znečištění podzemních vod způsobilo velmi nezodpovědné zacházení s odmašťovadly, které navíc muselo podle míry znečištění trvat dlouhé roky. Podle vedoucí oddělení životního prostředí novobydžovské radnice Mileny Žákové možná až desítky let. A prakticky deset let se město snaží o nápravu vzniklých škod: „Posunuli jsme se tak, že jsme ze znečištění v řádu stotisíců mikrogramů, které bylo v epicentru toho znečištění, podařilo snížit a to někdy na desítky, maximálně stovky mikrogramů na litr."

Čtěte také

Město už vyzkoušelo i jinde netestované způsoby boje s tímto druhem znečištění, různými vrty putovaly do ohnisek tuny syrovátky nebo manganistanu draselného. Teď se Nový Bydžov zapojil do projektu Amiga, který skončí v létě roku 2019, říká Milena Žáková: „Tento projekt by měl upřesnit zdroje toho zněčištění, protože víme o jednom velkém ohnisku. Ale teď se ukázala ještě dvě menší ohniska. Pak by měl dočistit zónu tam, kde byla aplikována syrovátka, která rozkládá to zněčištění. Ale nyní ta voda zapáchá tou syrovátkou."

Další znečištěná oblast je jihovýchodně od bývalého areálu Kovoplastu

Ta v rámci bývalých projektů zatím nebyla dostatečně prozkoumána. Projekt Amiga by se jí teď věnovat měl, ale podle Mileny Žákové má i další jeden cíl: „Z toho projektu Amiga by měl vzniknout projekt, který navrhne zpřesnění těch metod. A tento projekt bychom použili potom pro následující akce. A to už by mělo být dovyčeštění na určité limity."

Pumpa (ilustrační foto)

Likvidace následků jednání bývalého Kovoplastu bude stát desítky miliónů korun

Jen aktualizovaná analýza rizika, která vznikla z předchozího projektu, počítala s tím, že na dovyčištění bude potřeba kolem dvaceti miliónů korun. Projekt Amiga teď přijde na částku mezi třemi a čtyřmi milióny, podílet se na ní patrně bude i kraj, v tomhle ohledu ještě jasno není.

Co ale jasné je, že i pro kraj je případ bydžovského Kovoplastu zajímavý, vysvětluje radní pro životní prostředí Karel Klíma z KDU-ĆSL: „Toto místo v Novém Bydžově je specifické tím, že přímo neohrožuje pitnou vodu, takže umožňuje odzkoušení technologického postupu jak protijedem zničit jed. Třeba na jiných lokalitách ta blízkost pitné vody je taková, že neumožňuje experimentovat s likvidací některých podzemních zátěží."

Obyvatelé Nového Bydžova v dotčené oblasti například nemohou používat vodu z vlastních studní. Jak dlouho ještě bude trvat, než se voda úplně vyčistí, se prý zatím odhadovat nedá.

autor: lcz
Spustit audio