Jičín rozšiřuje systém sběru tříděného odpadu tzv. „door to door“, tedy dům od domu

16. říjen 2019 08:53

V jičínské Husově ulici budou nově testovat systém sběru tříděného odpadu "door to door". Od léta už funguje v Allanových sadech, v Sedličkách a na Větrově, kde jsou jen rodinné domy. Teď se do systému zapojí obyvatelé bytového domu. Cílem je naučit obyvatele třídit a hlavně snížit objem směsného odpadu.

Čtěte také

Miroslav Novotný bydlí v Allanových sadech a od začátku léta má u domu speciální kontejnery.
„Máme plast, papíry, bioodpad. Takto třídíme. A potom směsný odpad."

Celá jeho rodina už prý třídí roky. Ale sám přiznává, že je lepší mít kontejnery přímo u domu, než aby vytříděný odpad musel vyvážet, jako to dělal dříve.

„Osvědčuje se to. Klesá nám množství směsného odpadu. Máme potom snahu snižovat délky svozu pro směsný komunální odpad, protože je ho daleko méně," hodnotí zavedený systém místostarosta Jičína Jan Jiřička z Volby pro město.

V Jičínské Husově ulici budou nově testovat systém sběru tříděného odpadu "door to door"

„Obecně platí, že majitelé domů mají více prostoru pro tyto odpadní nádoby. Problém je trošku větší právě u bytových domů. Teď se to bude testovat poprvé v bytovém domě na Husově ulici," říká mluvčí jičínské radnice Jan Jireš.

A dodává, že v nejbližších dnech tam pracovníci navezou nové kontejnery.
„Jedná o popelnice o objemu 240 litrů. Jsou tedy o něco větší, než co jsou nyní v těch třech lokalitách. Jedná se o kontejnery na plast, papír a biologicky rozložitelný odpad."

Čtěte také

Pokud se tento systém osvědčí také u bytových domů, hodlají ho radní dál rozšiřovat a vyzkoušet jej také v panelových domech, kde se podle průzkumů třídí odpad nejméně.

Aktuálně město řeší problém s podzemními kontejnery na křižovatce ulic Husova a Tyršova, které fungují pár týdnů. Stále se u nich totiž hromadí papírové krabice a obaly. Místo je nyní pod kamerovým dohledem a jednoho viníka už městští strážnici odhalili.

„Jeden subjekt, který tam nosil tyto krabice a různý odpad, tak byl odhalen a bylo to s ním projednáno," říká starosta Jičína Jan Malý z hnutí ANO. A doplňuje, že se městská policie na toto místo teď zaměří podstatně víc.

Spustit audio

Související