Hradecké služby řeší nepořádek u kontejnerů v centru města. Odhalit viníky ale není jednoduché

28. květen 2019 15:11

Nepořádek okolo popelnic v Hradci Králové způsobují někteří lidé, kteří tam odkládají objemný a často i nebezpečný odpad, který by měli vozit do sběrného dvora. Přímo v centru města na křižovatce ulic Škroupovy a Průmyslové se reportérka Lucie Peterková přesvědčila, že problematické je i třídění odpadu.

„Tohle je typická ukázka skladby odpadu. Jde o kontejner, který slouží k ukládání směsného komunálního odpadu. A vidíme tady bio, odpady ze zeleně, papír, vidíme fólii a nějaký textil. Takže když se na to podívám, tak nic z toho by v tom kontejneru být vlastně nemělo," říká ředitel Hradeckých služeb a.s. Martin Hušek.

Až čtyři pětiny odpadu do popelnice nepatří, prokázala odborná analýza v Jičíně

V obci Rychnovek nedaleko Jaroměře otevřeli novou linku na tříděný odpad.

Specializovaná firma na sběrném dvoře v Jičíně provedla odpadovou analýzu, co lidé opravdu vytřídí. Výsledky nejsou úplně pozitivní. Ze 100 kilogramů odpadu ve směsných kontejnerech by 80 kilogramů mělo být správně v barevných kontejnerech nebo na sběrném dvoře. 

„Městská stanoviště odpadových nádob neslouží pro odkládání odpadů z podnikatelské činnosti. Třeba tady konkrétně na Malém růžku máme podněty od občanů, že sem denně přijíždí spousta dodávek i osobních vozidel, kdy lidé vykládají odpad do těchto našich nádob. Opravdu si dovolím pochybovat o tom, že se jedná o odpad z domácností, pro které by tyto nádoby měly sloužit."

Problém s nepořádkem se poslední dobou stupňuje a týká se i dalších hradeckých lokalit.

„Nejproblematičtější je oblast Moravské Předměstí, Benešova třída, dále několik stanovišť v Kuklenách, potom tento Malý růžek, také na Gočárově třídě a Masarykově náměstí. Zkrátka oblasti, kde fungují firmy, které nemají uzavřeny smlouvy a nelikvidují odpad tak, jak by měly. A zatěžují tak městský systém," upřesňuje Martin Hušek.

Hradecké služby řeší stále častěji nepořádek u kontejnerů v centru města

Pracovníci Hradeckých služeb proto už dali na odbor životního prostředí magistrátu podnět ke kontrole podezřelých firem, sídlících v blízkosti problematických míst.

V Hradci Králové čím dál víc třídí odpad. Návyky lidí se mění. Třídění má a bude mít smysl

03443225.jpeg

Obyvatelé Hradce Králové uložili za loňský rok do popelnic a kontejnerů o stovky tun netříděného odpadu méně, než o rok dřív. Ve srovnání s průměrem za roky 2012-2015 to je dokonce zlepšení o více než 2 500 tun. Vyplývá to ze statistik Magistrátu a Hradeckých služeb, podle kterých je ale pořád ještě na čem pracovat.

„Vidíme tam dřevěné či kartonové přepravky. To prostě není odpad z domácností," doplňuje Martin Hušek.

Odhalovat viníky není ale vůbec jednoduché, jak potvrzuje mluvčí městské policie Eva Kněžourová.
„Pokud se nám zcela výjimečně podaří najít původce skládky, což nebývá obvyklé, protože samozřejmě lidé odkládají tyto věci v nočních hodinách, aby je nikdo neviděl, tak to městská policie řeší jako přestupek proti pořádku ve městě. Tyto události potom předáváme správnímu orgánu města, který může původci skládky uložit až několikatisícovou sankci."

Pomocníkem může být kamerový systém a fotopasti

„Jsou to kamery, které se dají umístit na místa nejen ve městě, ale také v přírodě. Ty nám velice dobře slouží k odhalení původců skládek. Samozřejmě ne všude a na všech místech tyto fotopasti jsou, ale my je využíváme právě tam, kde se nám velice často objevovaly černé skládky," dodává Eva Kněžourová.

Černé skládky vznikají i přesto, že na území krajského města jsou celkem 4 sběrné dvory, kam lidé nadměrný, nebo i nebezpečný odpad mohou zdarma odkládat. Zaplatí pouze za stavební suť.

autoři: Lucie Peterková , baj
Spustit audio

Související