Statisíce korun ročně vynaloží Hradecký magistrát za objemný odpad ležící u popelnic na sídlištích

11. březen 2020 09:58

Hradecké služby stále řeší tuny objemného odpadu u popelnic. Lidé totiž u kontejnerů, podle firmy která svoz odpadu ve městě zajišťuje, nechají klidně i lednici nebo sedačku. 

Čtěte také

„Podívejte se kolik, kolik toho tady zase je," ukazuje nepořádek u popelnic Luboš Runštuk z Hradeckých služeb.

Mnohokrát na sídlištích nachází například starý nábytek, elektroniku nebo chemikálie. To komplikuje práci popelářům.
„Podívejte se, tady jsou například gauče. Tyhle věci nám prostě komplikují práci. Musí vylézt i řidič auta a pomoci s tím klukům, protože je to těžké. Hůř se to zvedá a dává do sběrného auta. Po Hradci je také spousta jednosměrek, kde my potom musíme zastavit dopravu a zdržujeme tím provoz."

Hradecké služby řeší stále častěji nepořádek u kontejnerů v centru města

V jakých lokalitách je situace nejhorší, popisuje ředitel Hradeckých služeb Martin Hušek.
„Jsou to zejména oblasti v sídlištní zástavbě. Kde jsou bytové domy. Tedy je tam velký počet obyvatel a velká anonymita. Takže tam lidé často odpad ukládají tímto způsobem. To znamená konkrétně v Hradci Králové Moravské Předměstí a Třebeš. To jsou asi nejproblematičtější oblasti."

Čtěte také

Pokud je odpadu u popelnic hodně, musí na místo přijet speciální vozidlo.

To ale Hradecké služby městu účtují zvlášť, říká Martin Hušek.
„Náklady, které máme s odstraněním toho odpadu tak musíme samozřejmě fakturovat městu. Je to odpad od občanů, my ale musíme vyúčtovat náklady, které máme s dopravou a manipulací s odpadem. Za rok 2019 byly ty náklady kolem milionu korun, které město muselo zaplatit za tento pohozený odpad. Je to v podstatě založení černé skládky."

V Hradci Králové jsou celkem čtyři sběrné dvory. Každý den je otevřený alespoň jeden z nich. Právě tam mohou lidé nadměrný odpad odvážet.

autoři: Vojtěch Krátký , baj
Spustit audio

Související